Dżem Jabłkowy z Cynamonem

Dżem Jabłkowy z Cynamonem


Dżem ze smażonych jabłek, pachnących cynamonem i wanilią z nutką egzotycznej cytryny to idealna propozycja na jesienne i zimowe śniadaniowe poranki. Taki dżem jest świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów jak również do przełożenia ciasta czy jako słodzik do naturalnego jogurtu. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 174 kcal

W tym: Białka 0.28 g | Tłuszcze 0.43 g | Węglowodany 40.82 g ( w tym cukry 40.33 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 1½ kg kwaśnych jabłek

- 900 g cukru

- sok z 2 małych cytryn

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

- ½ łyżeczki cynamonu

- 50 ml białego rumu (opcjonalnie)


 

Przygotowanie:

 

Słoiczki i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.

Jabłka obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. 

Pokrojone jabłka przełożyć do dużego garnka z powłoką nieprzywierającą, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, dodać aromat waniliowy oraz cynamon, wymieszać i zacząć prażyć na średniej mocy palnika przez ok 25 min stale mieszając.

Gdy jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru a masa zgęstnieje dodać Rum i wymieszać. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć gorącą masę do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić. Następnie włożyć je do dużego garnka z wodą (woda musi sięgać trochę powyżej połowy wysokości słoiczka). Słoiki w garnku nie mogą także się ze sobą dotykać. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez ok 15 minut. Następnie ostrożnie wyjąc słoiczki z garnka i odwrócić je do góry dnem. Pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia (najlepiej do następnego dnia).

Dżem przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.

Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty