Kruche Babeczki z Mięsnym Farszem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Kruche Babeczki z Mięsnym Farszem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszne, kruche babeczki z mięsnym, aksamitnym farszem znakomicie sprawdzą się, jako przekąska na imprezie. Idealny dodatek do filiżanki gorącego czerwonego barszczu. Można jeść je na zimno jak i na ciepło. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 25 małych babeczek. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 261 kcal

W tym: Białka 11.35 g | Tłuszcze 18.80 g | Węglowodany 11.46 g ( w tym cukry 1.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

  

- 150 g zimnego masła

- 150 g mąki pszennej

- łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 1 żółtko

- 2 łyżki zimnej wody  

 

Składniki na farsz:

 

- 500 g ugotowanego mięsa np.: z rosołu (po obraniu od kości)

- 1 duża lub 2 małe cebule

- szklanki bulionu

- sól, pieprz

- 1 łyżka klarowanego masła

- 1 ugotowana marchew np.: z rosołu

- 1 ugotowana pietruszka np.: z rosołu

- 1 jajko

 


Przygotowanie ciasta:

 

Z podanych w przepisie składników szybko zagnieść gładkie i jednolite ciasto.

Foremki posmarować cienką warstwą tłuszczu.

Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3 - 4 mm. Z ciasta powykrawać okręgi. Każdą foremkę wykleić okręgiem z ciasta a następnie przy pomocy widelca delikatnie ponakłuwać jego dno. Foremki wstawić na ok 15 min do lodówki. W tym czasie przygotować farsz.


 Przygotowanie farszu:

 

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor na maśle. Ugotowane mięso (u mnie były to udka z kurczaka z niedzielnego rosołu) obrać od kości i umieścić w kielichu blendera wraz z podsmażoną cebulką, ugotowaną marchewką, pietruszką jajkiem oraz bulionem. Całość zmiksować na gładki krem. Można użyć także blendera ręcznego typu żyrafa. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Następnie do foremek ze schłodzonym ciastem wycisnąć porcję farszu.


Urządzenie ustawić na 180°C.

Foremki wstawić do koszyka i z wierchu delikatnie spryskać odrobiną oleju. Wsunąć kosz i piec babeczki przez ok 12-15 min., aż farsz na wierzchu się zarumieni.

Podawać na ciepło lub zimno.

*Proces pieczenia trzeba będzie przeprowadzić w kilku turach.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra/dół) lub 170°C przy termoobiegu .

Babeczki przygotować zgodnie z powyższym przepisem.

Na dużej blaszce z piekarnika poukładać foremki wypełnione ciastem i mięsnym farszem. Z wierchu delikatnie spryskać farsz olejem i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec babeczki przez ok 25 min lub do momentu aż farsz uzyska złoty kolor.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty