Konfitura Śliwkowa (Crockpot / Wolnowar)

Konfitura Śliwkowa

(Crockpot / Wolnowar)


Idealny dodatek do świeżego pieczywa, ciast czy naleśników. Przygotowanie konfitury w Wolnowarze jest bajecznie proste i niesamowicie wygodne. Wystarczy wszystko jeden raz wymieszać i na kilka godzin zapomnieć o tym, że robimy konfiturę. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 87 kcal

W tym: Białka 0.55 g | Tłuszcze 0.48 g | Węglowodany 19.89 g (w tym cukry 18.61 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 2 kg dojrzałych świeżych lub mrożonych śliwek

- 250 g cukru

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

-  soku z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:

 

Świeże śliwki umyć i usunąć z nich pestki, mrożone rozmrozić. Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki i umieścić w misie Wolnowaru. Dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość (bez przykrycia) przez ok 3 h na HIGH lub ok 6 h na LOW.

Gdy masa zredukuje się o ok ½, poprzekładać gorącą konfiturę do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwracając słoiczki do góry dnem odstawić do całkowitego wystudzenia.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty