Orzechowa Granola (Crockpot / Wolnowar)

Orzechowa Granola

(Crockpot / Wolnowar)


Chrupiąca i aromatyczna Granola z jogurtem lub mlekiem na śniadanie doda energii na cały długi dzień. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 373 kcal

W tym: Białka 9.56 g | Tłuszcze 19.85 g | Węglowodany 34.94 g (w tym cukry 19.95 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 1½  szklanki płatków owsianych górskich

- garść ziaren słonecznika

- garść orzechów włoskich

- garść orzechów laskowych

- garść orzechów nerkowca

- garść suszonej żurawiny

- 80 g posiekanej czekolady gorzkiej

- 2 mocno dojrzałe banany

- 3 łyżki masła orzechowego

- 3 łyżki miodu

- łyżka zwykłego masła

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


 

Przygotowanie:

 

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na miazgę. Przełożyć do garnuszka. Dodać masło orzechowe, zwykłe masło, aromat waniliowy oraz miód. Krótko podgrzać aż masa zrobi się płynna. Masę dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym na gładki mus.

W misce wymieszać płatki z suszoną żurawiną, ziarnami słonecznika i rozdrobnionymi orzechami (orzechy najlepiej umieścić w woreczku i przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić je na drobniejsze kawałki). Dodać zmiksowany mus i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do misy Wolnowaru i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez ok 2 h na HIGH

Co jakiś czas masę delikatnie należy przemieszać.

Gotową Granolę przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ją na całej powierzchni blachy, posypać posiekaną na drobniejsze kawałki czekoladą i odstawić w suche i ciepłe miejsce do wystygnięcia i przesuszenia na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Suchą Granolę przemieszać i przechowywać w dużym, szczelnym słoju lub pojemniku.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty