Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe


Pyszne, mocno aromatyczne ciasto pomarańczowe to świetny pomysł na śniadanie i tym samym dobry początek dnia przy kubku gorącej kawy, herbaty lub czekolady. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 326 kcal

W tym: Białka 6.41 g | Tłuszcze 14.08 g | Węglowodany 43.14 g (w tym cukry 19.65 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 duże jajka

- 150 g cukru

- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy z miąższem (ok 3 duże pomarańcze)

- 110 g miękkiego masła

- 40 g mączki migdałowej lub zmiksowanych blanszowanych migdałów

- 300 g mąki pszennej typu 450

- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego



Dodatkowo:

 

- 1 łyżka masła do nasmarowania foremki

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka bułki tartej

- 1 łyżka mączki migdałowej

- cukier puder do dekoracji



Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Foremkę do babki z kominem natłuścić masłem. W miseczce umieścić po 1 łyżce mąki, bułki tartej i mączki migdałowej. Dokładnie wymieszać a następnie oprószyć powstałą mieszanką wnętrze foremki. Odstawić na bok.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić na jasna i puszystą masę. Następnie po kolei dodawać: skórkę otartą z pomarańczy, aromat pomarańczowy, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy z kawałkami miąższu, miękkie masło, mączkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia dokładnie miksują po każdym dodanym składniku. Na koniec powinna powstać gładka i jednolita masa o konsystencji kremu do tortu (patrz VIDEO).

https://youtu.be/8xwlk3XPFQw

https://www.instagram.com/reel/Cmz6pqmNKj5/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 1 h lub do tzw.: suchego patyczka. W razie, gdyby wierzch ciasta zbyt szybko łapał kolor, przykryć ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej.

Przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym miejscu w szczelnym pojemniku.



Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty