Korzenna Gorąca Czekolada

Korzenna Gorąca Czekolada


Gorąca, aromatyczna i aksamitna czekolada do picia to najlepszy rozgrzewający deser na świecie. Czekolada z mojego przepisu jest dość gęsta, słodka z posmakiem wanilii i korzennych przypraw, udekorowana malutkimi piankami Marshmallow – po prostu pełna rozpusta 😊.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 237 kcal

W tym: Białka 4.11 g | Tłuszcze 19.21 g | Węglowodany 10.87 g (w tym cukry 8.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 700 ml mleka 3,2%

- 400 ml śmietanki kremówki 36 %

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 200 g gorzkiej czekolady 80%

- 100 g mlecznej czekolady

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczki mielonych goździków

- ½ mielonego imbiru

- ½ mielonego kardamonu

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii

- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 2 łyżki miodu

- 2 gwiazdki anyżu



Przygotowanie:

 

W garnuszku z grubym dnem lub powłoką nieprzywieralną umieścić mleko i śmietankę ze wszystkimi przyprawami (gorzkie kakao, cynamon, mielone goździki, mielony imbir, mielony kardamon, aromat waniliowy lub pestki z jednej laski wanilii, mielona gałka muszkatołowa i 2 gwiazdki anyżu). Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika i ciągle mieszając gotować przez ok 10 min, aby przyprawy oddały cały aromat.

Mieszankę przecedzić przez gęste sito i dodać połamaną na kawałki mleczną oraz gorzką czekoladę. Odczekać ok 5 min aż czekolada zmięknie a następnie przy pomocy trzepaczki całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady z mieszanka mleka i śmietanki. Garnek ponownie postawić na kuchence i raz jeszcze całość zagotować ciągle mieszając i pilnując, aby czekolada się nie przypaliła lub nie wykipiała (gotować na małej mocy przez ok 3-5 min). Powinna powstać jednolita i aksamitna, dość gęsta mikstura. 

Całość opcjonalnie dosłodzić miodem, ponownie wymieszać i od razu podawać, dekorując wierzch piankami Marshmallow lub bitą śmietaną.








Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty