Pierś z Kurczaka w Sosie Pieczarkowo - Cebulowym (Multicooker / Szybkowar)

Pierś z Kurczaka w Sosie Pieczarkowo - 

Cebulowym

(Multicooker / Szybkowar)

Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – 

Philips HD2151/40


Kaloryczność potrawy w 100 g: 72 kcal

W tym: Białka 8.42 g | Tłuszcze 2.96 g | Węglowodany 2.34 g (w tym cukry 1.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 2 duże piersi z kurczaka

- 2 duże cebule

- 500 g małych pieczarek

- 200 ml bulionu drobiowego

- 100 ml wody

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżka klarowanego masła

- 2 łyżki mąki pszennej

- 80 ml śmietanki 30 %


 

Przygotowanie:

 

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Pieczarki umyć i pokroić w plastry.

Piersi z kurczaka umyć w letniej wodzie i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm.

Mąkę wymieszać w wodzie, aby nie powstały grudki.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 10 min.

Na maśle zeszklić cebulę przez ok 5 min. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość do końca programu od czasu do czasu mieszając.

Następnie wlać bulion oraz wodę z mąką i dodać pokrojone piersi z kurczaka. Wymieszać. Dodać przyprawy i zamknąć pokrywę urządzenia.

Ustawić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / DRÓB.

Po zakończeniu programu dodać śmietankę i całość wymieszać, w razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji. Ustawić program ZAGĘSZCZANIA SOSU.

Podawać od razu po zakończeniu programu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty