Sernik Crème Brûlée

Sernik Crème Brûlée

 

Idealnie kremowy z nutą wanilii pod chrupiącą skórka skarmelizowanego brązowego cukru to przepyszny deser do kawy i na każdą okazję. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 238 kcal

W tym: Białka 8.59 g | Tłuszcze 13.93 g | Węglowodany 20.32 g (w tym cukry 13.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- 300 g kakaowych herbatników

- 30 g masła

 

Składniki na masę sernikową:

 

- 1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka, polecam Pątnicę)

- 150 g cukru pudru

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru z wanilią (polecam Dr. Oetker)

- 5 jajek

 - 250 g śmietanki kremówki 36%

 

 

Dodatkowo:

 

- 2 do 3 łyżek cukru trzcinowego na posypkę do Brûlée



Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o Ø 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Z zewnątrz tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową lub folą z rękawa do pieczenia. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, tak więc woda nie może dostać się do tortownicy z masą sernikową.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka).

Herbatniki zmiksować mikserem na proszek i wymieszać z roztopionym masłem. Masę przesypać na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzić po powierzchni a następnie lekko docisnąć dłonią lub dnem szklanki.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy sernikowej jednocześnie.

Zmiksować na średnich obrotach miksera przez ok 5 – 7 min na gładką i kremową masę. Masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód. 

Tortownice wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie i piec sernik przez 1 godzinę.

Po upieczeniu sernik pozostawić jeszcze w piekarniku przez ok 30 min przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej, zdjąć folię zabezpieczającą i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.

Wystudzony sernik umieścić w lodówce i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Następnie wierzch mocno schłodzonego sernika oprószyć równomiernie cukrem trzcinowym i przy pomocy specjalnego palinka skarmelizować go na chrupiącą skórkę, pokroić na porcje i od razu podawać.




Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty