Rogaliki Śniadaniowe a’la Francuskie Croissanty

Rogaliki Śniadaniowe 

a’la Francuskie Croissanty

 

Mięciutkie, lekko kruche i niesamowicie delikatnie rogaliki polecają się na pyszne śniadanko. Świetnie będą smakowały ze słodkimi dodatkami jaki i z wytrawnymi. Polecam do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 269 kcal

W tym: Białka 6.28 g | Tłuszcze 10.02 g | Węglowodany 37.73 g (w tym cukry 2.17 g)

***

Kaloryczność potrawy w jednym rogaliku (ok 67 g): 179 kcal

W tym: Białka 4.19 g | Tłuszcze 6.68 g | Węglowodany 25.16 g (w tym cukry 1.45 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 400 g mąki typu 550

 - 25 g świeżych drożdży

- 15 g cukru

- 1 paska łyżeczka soli

- 35 ml oleju rzepakowego

 -225 ml ciepłej wody

- 40 g miękkiego masła

- 1 jajko

 

 

Przygotowanie:

 

W ciepłej wodzie wymieszać cukier, 1 dużą łyżkę mąki i drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia rozczynu.

W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól i olej. Lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i przy pomocy haka do wyrabiania ciast, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 1 h lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie równe części i rozwałkować pierwszą z nich na okrągły placek. Placek równomiernie posmarować miękkim masłem. Na posmarowanym masłem placku ułożyć drugi kawałek ciasta i rozwałkować na tej samej wielkości okrąg.  Następnie ciasto złożyć dwukrotnie do środka na trzy razy (patrz VIDEO). Cisto lekko oprószyć mąka i ponownie rozwałkować na okrągły placek. Okrąg podzielić na 12 trójkątów. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, zrobić małe nacięcie na środku podstawy trójkąta i w tym właśnie miejscu zacząć zwijać ciasto formując kształt rogalika.

Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, przykryć blaszkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 190°C w przypadku termoobiegu lub do 200°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka. Na spodzie piekarnika ustawić małe naczynie żaroodpornie z wodą.

Wyrośnięte rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i przez ok 15 min lub do momentu aż rogaliki uzyskają złoty kolor.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty