Bigos Mieszany (Cook4me Tefal - Multicooker)

Bigos Mieszany

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Bigos z zasady nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest czasem jednak dość wymagający. Aby zapewnić mu idealny smak należy zachować odpowiednie proporcje kapusty do pozostałych dodatków. A mogą nimi być rożne mięsa, kiełbasy, grzyby czy chociażby suszone śliwki – to zależy głownie od nas samych i tego co kto lubi. Często warto do bigosu dodać również trochę czerwonego wina dobrej jakości, które znacznie wzbogaci końcowy smak bigosu. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 77 kcal

W tym: Białka 3.58 g | Tłuszcze 4.20 g | Węglowodany 4.10 g (w tym cukry 3.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 500 g kapusty kiszonej

- ½ główki słodkiej średniej białej kapusty

- 300 g wędzonego surowego boczku

- 2 duże cebule

- 150 ml czerwonego wytrawnego wina

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 2 łyżeczki suszonego majeranku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 2 liście laurowe

- 3 kulki ziela angielskiego

- 150 g koncentratu pomidorowego

- 300 ml wrzącej wody

 

 

Przygotowanie:

 

Pól główki słodkiej białej kapusty drobno posiekać i zalać wrzącą wodą. Odstawić na bok.

Kapustę kiszoną odcedzić na sitku a następnie dodatkowo drobno posiekać. W razie gdyby kapusta była zbyt kwaśna należy ją wcześniej krótko opłukać pod bieżącą ciepła wodą.

Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę.

Boczek pokroić w mała kostkę i umieścić w misie Multicookera. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać boczek aż wytopi się z niego tłuszcz a on sam się zarumieni. Do zrumienionego boczku dodać posiekaną cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli na złoty kolor.

Do podsmażonego boczku i cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę, wymieszać. Sparzoną słodką kapustę odcedzić, ale wodę, w której była parzona zostawić. Odcedzoną kapustę również dodać do misy, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i wino. Na tym etapie do bigosu można dodać inne ulubione dodatki np.: grzyby, kiełbasę, kawałki mięsa wieprzowego które wcześniej należy obsmażyć lub suszone śliwki. Całość zalać ok 100-150 ml wody, w której była moczona słodka kapusta (tylko do lekkiego przykrycia wszystkich składników) i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD Ciśnieniem (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 25 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość przemieszać. Usunąć liście laurowe i kulki ziela angielskiego a następnie w razie potrzeby uruchomić program PODGRZEWANIE na ok 10-15 min, aby odparować nadmiar płynów i zagęścić nasz bigos. Na tym etapie bigos można dodatkowo doprawić wg własnych potrzeb i preferencji.

Podawać na ciepło. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można także zamrażać.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty