Gorąca Czekolada z Earl Grey

Gorąca Czekolada z Earl Grey

 

Dodanie aromatów herbaty Earl Grey do gorącej czekolady daje pyszny, intensywny i relaksujący aromat, dzięki temu czekolada jest jeszcze smaczniejsza.  Jest też gęsta i aksamitna z cudownym cytrusowym akcentem. Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem z pomarańczy bergamoty i jest dziś jedną z najpopularniejszych herbat na świecie. Ten pyszny napój idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe wieczory - rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Polecam gorąco do wypróbowania. 


Kaloryczność potrawy w 100 g: 234 kcal

W tym: Białka 4.06 g | Tłuszcze 17.23 g | Węglowodany 15.41 g (w tym cukry 9.12 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  
Składniki:

 

- 500 ml mleka krowiego lub roślinnego

- 200 ml śmietanki kremówki 36%

- 100 g mlecznej czekolady

- 100 g gorzkiej czekolady

- 1½ łyżki dobrej jakości herbaty Earl Grey

- bita śmietana lub pianki Marshmallow do dekoracji

 


Przygotowanie:

 

W garnuszku z grubym dnem zagotować mleko ze śmietanką. W do gotującego się mleka dodać susz herbaty Earl Grey. 

Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle mieszając gotować wywar przez ok 10 min, aby herbata dobrze się zaparzyła.

Obie czekolady posiekać na mniejsze kawałki i dodać do wywaru. Mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Następnie całość przecedzić przez gęste sitko, aby usunąć fusy z herbaty.

Czekoladę rozlać do filiżanek lub kubków. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną lub piankami Marshmallow.

Podawać od razu po przygotowaniu.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty