Mocno Wilgotne Muffinki Jogurtowe

Mocno Wilgotne Muffinki Jogurtowe

 

Oto prosty przepis na zdecydowanie NAJLEPSZE Muffinki Jogurtowe z kawałkami czekolady jakie kiedykolwiek jedliście. Muffinki są niesamowicie delikatne, puszyste i mega wilgotne w środku i znikają w mgnieniu oka. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 290 kcal

W tym: Białka 5.07 g | Tłuszcze 13.51 g | Węglowodany 37.60 g (w tym cukry 14.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki:

 

- 330 g mąki pszennej

- 150 g cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- ½ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

- 2 jajka

- 250 g jogurtu naturalnego

- 70 g kwaśnej śmietany

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 łyżki syropu klonowego

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 110 g masła

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

W misie miksera zmiksować na jednolitą masę jajka, śmietanę, aromat waniliowy, olej, syrop klonowy, roztopione masło oraz jogurt naturalny.

Następnie do zmiksowanej masy dodać suche składniki i delikatnie a jednocześnie dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ze względu na dużą ilość spulchniaczy w suchych składnikach, ciasto może zacząć się pienić po zmieszaniu suchych i mokrych składników. Dzieje się tak dlatego, że proszek do pieczenia aktywuje się z płynem, a soda oczyszczona z płynem i kwasem z jogurtu i śmietany. Dlatego należy zachować szczególną ostrożność, aby nie zakłócić tej reakcji podczas mieszania obu rodzajów składników. To jest cały sekret tych Muffinek, który zapewnia im wilgotność, puszystość oraz delikatność.

Misę przykryć folią i zostawić masę na 1h w ciepłym miejscu. W tej godzinie zadzieje się magia, ponieważ to teraz nasze aktywatory (proszek do pieczenia i soda oczyszczona) zaczną aktywnie pracować i spulchnią masę.

Po 1 godzinie rozgrzać piekarnik do 200°C w opcji górna/dolana grzałka.

Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami i delikatnie nabierając masę, napełnić każdą papilotkę do ok ¾ jej wysokości. Masy przed nakładaniem do papilotek pod żadnym pozorem nie mieszać, aby nie straciła swojej puszystości.

Każdą Muffinkę dodatkowo można posypać groszkami czekoladowymi i kruszonką lub gruboziarnistym brązowym cukrem.  

Blaszkę wstawić do nagranego piekarnika i piec Muffinki przez ok 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i przełączyć piekarnik na termoobieg. Nie otwierając piekarnika piec Muffinki dalej przez ok 30 min lub do momentu aż się lekko zarumienią z wierzchu i do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić Muffinki do ostygnięcia.

Są pyszne także na ciepło.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty