Sero - Jabłecznik (Cook4me Tefal - Multicooker)

Sero - Jabłecznik

(Cook4me Tefal - Multicooker)


Sero - Jabłecznik, czyli połączenie dwóch klasycznych a zarazem najbardziej ulubionych przez większość z nas ciast w jednym. Efekt wizualny jak i smakowy jest naprawdę niesamowity. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 228 kcal

W tym: Białka 6.47 g | Tłuszcze 12.63 g | Węglowodany 21.50 g (w tym cukry 19.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- podłużne biszkopty

 

Składniki na masę jabłkową:

 

- 3 duże jabłka

- łyżka klarowanego masła

- 80 g cukru trzcinowego

- łyżeczka aromatu waniliowego

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

 

Składniki na masę serową:

 

- 350 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)

- 200 g serka Mascarpone o smaku wanilii z białą czekoladą

- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 - 50 g cukru pudru

 - 3 jajka

 

Składniki na polewę migdałową:

 

- ½ szklanki blanszowanych migdałów w płatkach

- 3 łyżki miodu

- 1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:

 

Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spodzie ciasno ułożyć podłużne biszkopty. Odstawić na bok.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.

Uruchomić program MOCNE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić łyżkę klarowanego masła. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i zasypać je cukrem. Dodać aromat waniliowy i cynamon. Delikatnie całość wymieszać i podsmażać jabłka aż się zrumienią na złoty kolor a nadmiar płynów odparuje. . Jabłka w trakcie smażenia należy od czasu do czasu delikatnie przemieszać uważając, aby nie uszkodzić ich struktury i nie zrobić z nich papki.

Gotowe jabłka przełożyć do tortownicy na biszkoptowy spód. Przygotować masę serową.

Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej.

Umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.

Gotową masę przelać do tortownicy na jabłkowy spód i wyrównać.

Do misy Multicookera wlać ok 2 szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie ustawić tortownice i zamknąć pokrywę.

Uruchomić program GOTOWANIE POD Ciśnieniem (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. W razie gdyby na wierzchu sernika widoczna była plama skroplonej wody to należy ją usunąć wykorzystując do tego płatki ręcznika papierowego. Delikatnie układać je na wierzchniej warstwie sernika tak aby wsiąknęły całą wodę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 10 min a następnie wyjąć na blat i zostawić do przestygnięcia.

W tym czasie przygotować polewę.

Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Uprażone przełożyć do miseczki i odstawić na chwile na bok. Następnie na patelni lub małym garnuszku roztopić masło z miodem. Doprowadzić do wrzenia i dodać uprażone migdały. Wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i smażyć całość aż masa zacznie gęstnieć ciągle delikatnie mieszając.

Gotową masę przelać na wierch sernika, wyrównać i pozostawić do wystygnięcia.

Następnie przestygnięty serniczek schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Podawać dobrze schłodzony


*Przygotowanie w piekarniku:

Aby upiec sernik w tradycyjny sposób proponuję użyć większej tortownicy o Ø ok 26 cm i podwoić wszystkie składniki.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Biszkopty ułożyć ciasno na dnie tortownicy.

Masę jabłkową przygotować wg powyższych instrukcji wykorzystując do tego garnek z powłoką nieprzywierającą.

Uprażone jabłka wyłożyć na biszkoptowym spodzie i przygotować masę serową.

Wszystkie składniki masy sernikowej umieścić razem w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.

Masę przelać do tortownicy na jabłkowy spód, wyrównać. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 50 min.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do powolnego wystygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Następnie wyjąc Sero – jabłecznik na blat, polać migdałową polewą i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową wstawić go do lodówki i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Podawać dobrze schłodzony.







Smacznego

Komentarze

  1. O wow na pewno wypróbuję przepis !! Wygląda przepysznie. Czy wyszło by też na okrągłych biszkoptach ? Pozdrawiam 🌞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że mogą być także okrągłe biszkopty. Ja ich nie wybrałam gdyż są cieńsze od podłużnych i mogłyby zbyt szybko się rozmoczyc od prażonych jabłek, ale można próbować.

      Usuń
  2. Witam, jakie ciśnienie wybrać podczas gotowania w cook4me , niskie, wysokie czy ekspres, proszę o informację, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty