Łosoś Maślano - Miodowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Łosoś Maślano - Miodowy

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pieczone w AirFryer filety z łososia ze słodkim miodem i kremowym masełkiem to wyjątkowy przepis na niezwykle smaczny obiad, który nie tylko doskonale wpisuje się w atmosferę świąteczną, ale także stanowi doskonały wybór na każdą inną okazję. Łosoś, przygotowany w AirFryer, zyskuje wyjątkowo soczystą konsystencję, a delikatne pieczenie gorącym powietrzem sprawia, że mięso zachowuje swoją naturalną wilgotność. Dodatek słodkiego miodu nadaje daniu subtelnej słodyczy, podkreślając jednocześnie bogaty smak łososia. Kremowe masło, które otacza filety, nadaje potrawie gładkości i intensywności smaku. Połączenie miodu i kremowego masełka stanowi idealny balans słodyczy i kremowej nuty, tworząc kompozycję smakową, która zaskoczy i zadowoli podniebienia. Ten przepis nie tylko zdobi świąteczny stół, ale również wzbogaca codzienny jadłospis, tworząc aromatyczne doświadczenie kulinarnego raju. Prosty w wykonaniu, ten przepis jest świetnym pomysłem na zaskakującą i smaczną ucztę. Sprawi, że każda okazja stanie się wyjątkowym wydarzeniem kulinarnym. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 233 kcal

W tym: Białka 16.00 g | Tłuszcze 13.36 g | Węglowodany 12.21 g (w tym cukry 11.50 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 400 g świeżego fileta z łososia

- 3 plastry zimnego masła

- 3 łyżki płynnego miodu

- sok z cytryny

- sól i pierz



Przygotowanie:

 

Łososia umyć, usunąć z niego skórę i osuszyć w ręczniku papierowym. Podzielić filet na ok 3 równe kawałki. Każdy kawałek łososia oprószyć z obu stron solą i pierzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Przygotować kieszonki z papieru do pieczenia.

Kawałek pergaminu pozaginać w cienką harmonijkę. Oba końce harmonijki zgiąć i zszyć zszywaczem.

Następnie delikatnie uformować kieszonkę / łódeczkę, w której umieścić porcję łososia.

Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami łososia.

Na wierzchu każdej porcji łososia rozprowadzić po jednej płaskiej łyżce miodu

a na miodzie położyć ok ½ centymetrowej grubości plasterek masła. 

Kieszonki z łososiem umieścić w koszu Airfryera.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec łososia przez 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie wyjąc kieszonki z rybą i od razu podawać z ulubionymi dodatkami np.: z ryżem, surówka lub sałatką warzywną itp.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty