Dutch Baby – Pieczony Naleśnik

Dutch Baby – Pieczony Naleśnik

 

Dutch Baby, dosłownie tłumaczone jako "Holenderskie Dziecko", to wyjątkowy naleśnik popover o jajecznym charakterze i puszystej konsystencji, który można przygotować w zaledwie kilka minut. Proces pieczenia tego smakołyku odbywa się w piekarniku na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni lub foremce do tarty. Zwany jest również "niemieckim naleśnikiem", jednak prawda jest taka, że jest to przepis zrodzony w kulturze amerykańskiej. Dutch Baby stanowi doskonałą propozycję zarówno na śniadanie, brunch, lunch lub jako deser. Dzięki swojej wszechstronności można go podawać zarówno w wersji słodkiej, z owocami, syropem klonowym czy cukrem pudrem, jak i w wersji słonej, np. z serem, ziołami czy szynką. Jego szybkie przygotowanie sprawia, że jest to idealna opcja dla tych, którzy pragną czegoś smacznego w krótkim czasie. Dutch Baby to niezwykły, aromatyczny wypiek, który wspaniale smakuje o każdej porze dnia, dostarczając niezapomnianych doznań smakowych. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 345 g): 619 kcal

W tym: Białka 25.30 g | Tłuszcze 22.15 g | Węglowodany 82.78 g (w tym cukry 22.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki na ciasto:

(na jedną sztukę)

 

- 80 g mąki pszennej

- 125 ml mleka

- 2 jajka (temp. pokojowa)

- 2 łyżki cukru pudru

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

- szczypta soli

 

Dodatkowo:


- 1 łyżka klarowanego masła

- ulubione owoce

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 220°C i wstawić do niego żeliwną patelnię o średnicy ok 24 cm z dodatkiem 1 łyżki klarowanego masła, aby razem mocno się rozgrzały. Zamiast patelni można użyć także foremki do tarty.

Wszystkie składniki ciasta umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Jest to najszybsza i najlepsza metoda, dzięki której mamy gwarancję uzyskać gładkie i dobrze napowietrzone ciasto bez grudek. Można również składniki wymieszać ręcznie rózgą kuchenną lub blenderem ręcznym typu żyrafa.

Gdy piekarnik osiągnie już wymaganą temperaturą, wyjąć rozgraną patelnie / foremkę z roztopionym i gorącem masłem. Szybko przelać ciasto na patelnię / foremkę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika. Piec naleśnika przez ok 15-20 min aż mocno wyrośnie i nabierze pięknego złotego koloru.

Po upieczeniu ostrożnie wyjąć patelnie / foremkę z piekarnika. Naleśnika udekorować wg własnych preferencji i od razu podawać z ulubionymi owocami.

**Jeśli chcesz przygotować Dutch Baby w wersji wytrawnej na słono należy pominąć dodanie aromatu waniliowego i cukru w masie na ciasto natomiast należy zwiększyć ilość soli do ok ½ łyżeczki na porcję. Podawać wówczas na ciepło z ulubionymi wytrawnymi dodatkami np.: serem, szynką, cebulką, pomidorami itp.





Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty