Polędwiczka Wieprzowa SOUS-VIDE (Multicooker / Szybkowar)

Polędwiczka Wieprzowa SOUS-VIDE

(Multicooker / Szybkowar)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40


W codziennym pędzie życia, kiedy czas jest naszym największym skarbem, poszukiwanie sposobów na szybkie, zdrowe i smaczne posiłki staje się nieodłączną częścią naszej codzienności. W takich chwilach przychodzi z pomocą metoda gotowania Sous Vide, która rewolucjonizuje nasze podejście do kulinariów, przenosząc ideę bezstresowego gotowania na zupełnie nowy poziom.

Sous Vide, czyli gotowanie w próżni, to połączenie innowacyjnej technologii z prostotą przygotowania, które nie tylko gwarantuje smakowite dania, ale również pozwala nam zaoszczędzić cenny czas, a ten możemy przeznaczyć na inne obowiązki czy przyjemności. Dzięki tej metodzie, smak potrawy jest zatrzymywany w sposób niezwykle skuteczny, co sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

W kontekście mięsa, metoda Sous Vide pozwala osiągnąć niesamowite rezultaty bez konieczności dodawania wielu składników czy skomplikowanych przygotowań. Tym razem postanowiłam poddać tej fascynującej technice najdelikatniejszą część wieprzowiny - polędwiczkę wieprzową. Efekt? Mięso, które po zakończeniu procesu gotowania rozpływa się w ustach, zachwycając delikatnością i perfekcyjnym smakiem.

Zapraszam do odkrycia tej fascynującej metody gotowania, która nie tylko odmieni sposób, w jaki przygotowujesz posiłki, ale także przyniesie niezapomniane doznania kulinarne każdego dnia.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 137 kcal

W tym: Białka 15.36 g | Tłuszcze 7.05 g | Węglowodany 1.30 g (w tym cukry 0.33 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- duża polędwiczka wieprzowa (min 600 g)

- 1 cebula szalotka

- 2 ząbki czosnku

- 1½ łyżki masła

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Przygotowanie:

 

Mięso dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnych błonek. Osuszyć w ręczniku papierowym.

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z miękkim masłem. Do mieszanki dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w talarki.

Powstałą pastą dokładnie natrzeć całe mięso ze wszystkich stron.

Następnie polędwiczkę umieścić w worku zgrzanym wcześniej z jednej strony. Na mięsie ułożyć plasterki cebuli. Woreczek przy pomocy zgrzewarki poddać procesowi odessania powietrza i zgrzania celem szczelnego zamknięcia.  

Tak przygotowane pakunek umieścić w misie Multicookera i zalać wodą podgrzaną do ok 60°C.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program WOLNE GOTOWANIE NISKA TEMPERATURA / WIEPRZOWINA ustawiając ręcznie czas gotowania na 2h.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć woreczek z wody. Otworzyć i ostrożnie wyjąć mięso.

Mięso pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło jako danie obiadowe. Do mięsa można przygotować delikatny sos na bazie soków z woreczka. Najprościej przelać soki i cebulkę do blendera na następnie zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku i ewentualnie zagęścić zasmażką z mąki pszennej lub kokosowej.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty