Malibu Mojito (tylko dla osób pełnoletnich)

Malibu Mojito

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Malibu Mojito – tropikalna odsłona klasyki z kubańską duszą.

Mojito to jeden z najbardziej rozpoznawalnych koktajli na świecie – chłodny, orzeźwiający, pachnący miętą i limonką, stworzony na kubańskich ulicach w czasach, gdy rum był tańszy niż woda. Jednak nawet klasyka potrafi zaskoczyć – wystarczy dodać odrobinę słońca w płynie, jakim bez wątpienia jest kokosowy likier Malibu. Tak powstaje Malibu Mojito – wakacyjna wariacja, która przenosi w jedno miejsce dwie legendy: Kubańskie Hawany i tropikalne plaże Barbadosu, skąd pochodzi Malibu.

Ten drink to prawdziwa kulinarna podróż – z jednej strony zachowuje świeżość i lekkość oryginalnego Mojito, z drugiej – wprowadza aksamitną nutę kokosa, która zmienia charakter koktajlu z miejskiego klasyka w rajski napój serwowany w cieniu palm. Idealny na letnie wieczory, spotkania z przyjaciółmi, garden party, ale też jako szybki sposób na domową chwilę relaksu z egzotyczną nutą.

Oryginalne Mojito miało swoje początki już w XVI wieku – pierwotnie znane było jako „El Draque”, nazwane na cześć sir Francisa Drake’a, angielskiego korsarza. Współczesna wersja zaczęła zdobywać popularność w kubańskich barach w XX wieku, zwłaszcza dzięki Ernestowi Hemingwayowi, który upodobał sobie ten koktajl w słynnej hawańskiej knajpie La Bodeguita del Medio. Wersja z Malibu to nowoczesna wariacja inspirowana Karaibami – miejsce narodzin słodkiego likieru kokosowego, który powstał na Barbadosie w latach 80., jako odpowiedź na rosnące zainteresowanie tropikalnymi smakami i prostszym sposobem na przyrządzanie Pina Colady.

Malibu Mojito to więc nie tylko drink – to opowieść o tym, jak klasyka spotyka nowoczesność, a Karaiby splatają się z Kubą w jednej szklance pełnej lodu, mięty i egzotycznych wspomnień. Idealny przepis na wakacje… nawet jeśli tylko na balkonie.

Kaloryczność potrawy jednej porcji ok 221 g: 139 kcal

W tym: Białka 0.12 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 11.18 g (w tym cukry 9.30 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

na jednego drinka

 

- 50 ml Malibu

- sok z ½ limonki

- min 6 listków świeżej mięty

- 10 ml syropu cukrowego lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- ok. 120 ml wody gazowanej do dopełnienia

- kostki lodu lub kruszony lód

- plasterki limonki



Przygotowanie:

 

W szklance typu highball lub szerokim tumblerze umieścić kilka listków mięty – najlepiej wybrać młode, jędrne liście z wierzchołka gałązki, które są najbardziej aromatyczne. Dodać także plasterki limonki.

Następnie do szklanki wsypać kostki lodu lub lód kruszony – ten drugi zapewni szybsze schłodzenie i nieco bardziej rozcieńczony, orzeźwiający efekt. Dodać znowu listki mięty i plasterki limonki oraz ponownie zasypać je lodem.

Dodać sok wyciśnięty z połowy limonki – przed krojeniem warto ją chwilę potoczyć po blacie dłonią, co pozwoli łatwiej uwolnić sok i olejki eteryczne ze skórki. 

Wlać ok 10 ml syropu cukrowego lub wsypać łyżeczkę cukru trzcinowego w zależności od preferowanej słodyczy.

Wlać 40 ml Malibu, czyli likieru kokosowego na bazie rumu, który wnosi do kompozycji łagodną, słodką nutę tropików.

Całość dopełnić schłodzoną wodą gazowaną – w ilości około 100 do 120 ml tak aby drink był lekki i orzeźwiający, ale nie za bardzo rozwodniony. Wszystkie składniki dokładnie, lecz delikatnie wymieszać długą łyżką barmańską lub końcówką słomki – celem jest połączenie smaków bez zburzenia estetyki koktajlu.

Na koniec udekorować koktajl dodatkowymi listkami mięty, lekko uderzonym o dłoń w celu wydobycia aromatu oraz plasterkiem limonki – umieszczonym na brzegu szklanki lub pływającym w drinku. Dla bardziej egzotycznego wykończenia można dodać również kilka wiórków kokosowych lub kawałek świeżego ananasa.

Malibu Mojito to idealne połączenie tropikalnej słodyczy z orzeźwiającą świeżością – drink, który przywołuje klimat karaibskiej plaży nawet w środku miejskiego lata. Lekki, aromatyczny i wyjątkowo efektowny, sprawdzi się zarówno na eleganckim garden party jak i w wersji casual – z kostkami lodu i słomką na leżaku w ogrodzie. 😉…


Smacznego

Komentarze

Popularne Posty