Ciasto Orzechowe
To ciasto ma w sobie coś więcej niż tylko smak – niesie zapach wspomnień.
Jeszcze zanim trafi do piekarnika, kuchnię wypełnia aromat przypraw korzennych
– cynamonu, który pachnie jak dzieciństwo, i kardamonu, bardziej egzotycznego,
z nutą cytrusów i odrobiną pieprznego ciepła. W połączeniu z maślanym ciastem i
zmielonymi orzechami daje efekt wyjątkowo domowy, a jednocześnie lekko
orientalny. To ciasto, które pachnie jak zaproszenie – do stołu, do rozmowy, do
zatrzymania się na chwilę.
Orzechy włoskie, znane w kuchni od starożytności, przez wieki były symbolem
dostatku i smaku luksusu. Nazywane niegdyś „królewskimi orzechami”, były
składnikiem ciast serwowanych podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Ich
głęboki, lekko goryczkowy smak idealnie łączy się z korzennymi przyprawami.
Cynamon natomiast, choć dziś powszechny, dawniej był cenniejszy niż złoto –
sprowadzany z odległych plantacji Cejlonu, uznawany za przyprawę bogów.
Kardamon, mniej znany w polskich domach, był używany już w starożytnych Indiach
i Arabii. Dodaje wypiekom szlachetnej nuty, lekko cytrusowej i ciepłej zarazem
– to przyprawa, która nie dominuje, ale zostawia po sobie wrażenie.
Ciasto z orzechami, cynamonem i kardamonem to wypiek, który łączy to, co
znajome, z tym, co nieco bardziej wyrafinowane. Jego wnętrze jest miękkie,
wilgotne, pełne smaku – a każdy kęs przypomina, że nawet najprostsze składniki,
kiedy odpowiednio połączone, potrafią stworzyć coś niezwykle pysznego. Kwaśna
śmietana nadaje mu delikatności, a przyprawy głębi. Zwykły lukier na wierzchu
wystarczy, aby podkreślić całość – i nie potrzeba niczego więcej.
To idealne ciasto nie tylko na jesień i zimę, ale równie dobrze sprawdzi
się o każdej porze roku – bo nie ma złej chwili na domowe pieczenie. Najlepiej
smakuje w towarzystwie gorącej herbaty z miodem lub czarnej kawy i krótkiej
przerwy od codzienności. Latem można podawać je z mrożoną herbatą.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 368 kcal
W tym: Białka 6.57 g | Tłuszcze 19.38 g | Węglowodany 41.42
g (w tym cukry 24.61 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka rozmiar L
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250 g mąki pszennej
- 150 g orzechów włoskich
- 125 ml mleka
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru (przesianego)
- 2½ łyżki gorącej wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy przygotować
wcześniej, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 170°C w opcji górna/dolna grzałka lub do 160 ºC w opcji z termoobiegiem.
Ok 70 g orzechów zmielić w malakserze na
drobno, aż do uzyskania konsystencji przypominającej mąkę. Odstawić.
Z pozostałej części orzechów wybrać kilka
całych połówek do końcowej dekoracji resztę posiekać na mniejsze kawałki.
W misie miksera umieścić miękkie masło oraz cukier i ucierać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie,
cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc składniki po
każdym dodaniu.
W misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie
składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier z wanilią, sól,
cynamon oraz kardamon).
Mleko wymieszać razem ze śmietana i przelać do misy.
Mieszankę przesiać do misy z masą maślaną oraz dodać uprzednio zmielone orzechy.
Całość bardzo krótko zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się wszystkich składników. Nie miksować zbyt długo.
Na koniec dodać posiekane orzechy i wszystko raz jeszcze dokładnie i delikatnie przemieszać szpatułką.
Masę przełożyć do formy, wyrównać a
wierzch udekorować połówkami orzechów.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez ok 50-55 min lub do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć na blat i pozostawić
do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z formy.
Przygotować lukier.
Cukier puder przesiać do miski. Dodać 2½ łyżki
gorącej wody, sok z cytryny oraz aromat waniliowy lub migdałowy.
Całość ubić trzepaczką lub mikserem do
uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez grudek.
Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodać
odrobinę więcej wody (po ½ łyżeczki). Jeśli zbyt rzadki – dosypać trochę cukru
pudru.
Gotowym lukrem polać jeszcze lekko ciepłe
ciasto i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w
temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz