Ciasto Orzechowe

Ciasto Orzechowe

 

To ciasto ma w sobie coś więcej niż tylko smak – niesie zapach wspomnień. Jeszcze zanim trafi do piekarnika, kuchnię wypełnia aromat przypraw korzennych – cynamonu, który pachnie jak dzieciństwo, i kardamonu, bardziej egzotycznego, z nutą cytrusów i odrobiną pieprznego ciepła. W połączeniu z maślanym ciastem i zmielonymi orzechami daje efekt wyjątkowo domowy, a jednocześnie lekko orientalny. To ciasto, które pachnie jak zaproszenie – do stołu, do rozmowy, do zatrzymania się na chwilę.

Orzechy włoskie, znane w kuchni od starożytności, przez wieki były symbolem dostatku i smaku luksusu. Nazywane niegdyś „królewskimi orzechami”, były składnikiem ciast serwowanych podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Ich głęboki, lekko goryczkowy smak idealnie łączy się z korzennymi przyprawami. Cynamon natomiast, choć dziś powszechny, dawniej był cenniejszy niż złoto – sprowadzany z odległych plantacji Cejlonu, uznawany za przyprawę bogów. Kardamon, mniej znany w polskich domach, był używany już w starożytnych Indiach i Arabii. Dodaje wypiekom szlachetnej nuty, lekko cytrusowej i ciepłej zarazem – to przyprawa, która nie dominuje, ale zostawia po sobie wrażenie.

Ciasto z orzechami, cynamonem i kardamonem to wypiek, który łączy to, co znajome, z tym, co nieco bardziej wyrafinowane. Jego wnętrze jest miękkie, wilgotne, pełne smaku – a każdy kęs przypomina, że nawet najprostsze składniki, kiedy odpowiednio połączone, potrafią stworzyć coś niezwykle pysznego. Kwaśna śmietana nadaje mu delikatności, a przyprawy głębi. Zwykły lukier na wierzchu wystarczy, aby podkreślić całość – i nie potrzeba niczego więcej.

To idealne ciasto nie tylko na jesień i zimę, ale równie dobrze sprawdzi się o każdej porze roku – bo nie ma złej chwili na domowe pieczenie. Najlepiej smakuje w towarzystwie gorącej herbaty z miodem lub czarnej kawy i krótkiej przerwy od codzienności. Latem można podawać je z mrożoną herbatą.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 368 kcal

W tym: Białka 6.57 g | Tłuszcze 19.38 g | Węglowodany 41.42 g (w tym cukry 24.61 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na ciasto:

 

- 120 g miękkiego masła

- 130 g drobnego cukru do wypieków

- 2 jajka rozmiar L

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 250 g mąki pszennej

- 150 g orzechów włoskich

- 125 ml mleka

- 125 ml kwaśnej śmietany 18%

- szczypta soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

 

Składniki na lukier:


- 150 g cukru pudru (przesianego)

- 2½ łyżki gorącej wody

- ½ łyżeczki soku z cytryny

- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub migdałowego



Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 170°C w opcji górna/dolna grzałka lub do 160 ºC w opcji z termoobiegiem.

Ok 70 g orzechów zmielić w malakserze na drobno, aż do uzyskania konsystencji przypominającej mąkę. Odstawić.

Z pozostałej części orzechów wybrać kilka całych połówek do końcowej dekoracji resztę posiekać na mniejsze kawałki.


W misie miksera umieścić miękkie masło oraz cukier i ucierać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. 

Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc składniki po każdym dodaniu.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier z wanilią, sól, cynamon oraz kardamon).

Mleko wymieszać razem ze śmietana i przelać do misy. 

Mieszankę przesiać do misy z masą maślaną oraz dodać uprzednio zmielone orzechy.

Całość bardzo krótko zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się wszystkich składników. Nie miksować zbyt długo.

Na koniec dodać posiekane orzechy i wszystko raz jeszcze dokładnie i delikatnie przemieszać szpatułką.

Masę przełożyć do formy, wyrównać a wierzch udekorować połówkami orzechów.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50-55 min lub do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć na blat i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z formy.

Przygotować lukier.

Cukier puder przesiać do miski. Dodać 2½ łyżki gorącej wody, sok z cytryny oraz aromat waniliowy lub migdałowy.

Całość ubić trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez grudek.

Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodać odrobinę więcej wody (po ½ łyżeczki). Jeśli zbyt rzadki – dosypać trochę cukru pudru.

Gotowym lukrem polać jeszcze lekko ciepłe ciasto i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty