Fit Szarlotka

Fit Szarlotka

 

Fit szarlotka to dowód na to, że tradycyjne smaki mogą iść w parze z lekką, zdrową kuchnią. To ciasto, które zachowuje całą duszę klasycznej, polskiej szarlotki – aromat cynamonu, soczyste jabłka i kruchą, złocistą warstwę ciasta – ale jednocześnie jest lżejsze, mniej kaloryczne i przyjazne osobom dbającym o linię.

Historia szarlotki w Polsce sięga XIX wieku, kiedy to w domach ziemiańskich i mieszczańskich zaczęto przygotowywać apple pie na wzór kuchni francuskiej i niemieckiej. W naszym wydaniu szybko zyskała swój niepowtarzalny charakter – główną rolę odegrały rodzime odmiany jabłek, często kwaśniejszych i bardziej aromatycznych niż te używane na Zachodzie. Dawniej słodzono je miodem, melasą lub cukrem trzcinowym a dziś możemy sięgnąć po naturalne zamienniki cukru, takie jak erytrytol czy stewia, dzięki czemu deser staje się niemal dietetyczny, ale wciąż pełen smaku.

W tej wersji jabłka są świeżo starte na tarce o grubych oczkach, co nadaje nadzieniu miękką, soczystą strukturę a jednocześnie pozwala zachować wyczuwalne kawałeczki owoców. Sok z cytryny dodaje im świeżości i zapobiega ciemnieniu, cynamon otula aromatem a kilka kropli waniliowych kropelek Krukam podbija deserowy charakter – i to zupełnie bez kalorii. Te kropelki to mały sekret kuchni fit: wystarczy kilka, aby ciasto pachniało jak najlepsze cukiernicze wypieki, ale bez grama cukru.

Ciasto przygotowane z mieszanki mąki owsianej i pełnoziarnistej orkiszowej jest kruche, ale jednocześnie delikatne. Dodatek naturalnego Skyru nadaje mu lekkości, subtelnej wilgotności i lekko mlecznego aromatu. Po upieczeniu wierzch apetycznie się rumieni a cały dom wypełnia się zapachem, który przyciąga wszystkich do kuchni.

Taka szarlotka smakuje najlepiej lekko przestudzona z filiżanką czarnej kawy lub herbaty. Można ją też podać z porcją jogurtu naturalnego lub – jeśli ktoś lubi odrobinę luksusu – z gałką domowych fit lodów z Ninja Creami. To deser, który udowadnia, że zdrowe gotowanie nie oznacza rezygnacji z przyjemności – wręcz przeciwnie, może stać się codziennym, małym rytuałem bez wyrzutów sumienia.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 199 kcal

W tym: Białka 5.70 g | Tłuszcze 8.40 g | Węglowodany 26.60 g (w tym cukry 0.40 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na ciasto:

 

- 300 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 120 g naturalnego Skyru

- 100 g oleju kokosowego

- 2 jajka

- 4 łyżki erytrytolu

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 kropel słodzących o smaku waniliowym Krukam

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

 

- 800 g jabłek (najlepiej słodkich odmian – np. ligol, jonagold)

- 1½ łyżeczki cynamonu

- 3 łyżki erytrytolu

- sok z ½ cytryny

- 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej

- 6 kropel słodzących o smaku waniliowym Krukam



Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180ºC (tryb góra–dół). Tortownice o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Włożyć do miski i od razu skropić sokiem z cytryny, aby zachowały jasny kolor. Dodać cynamon, erytrytol (jeśli używamy), skrobię ziemniaczaną oraz 6 kropelek słodzących o smaku waniliowym firmy Krukam. 

Całość dokładnie wymieszać. Kropelki te to naturalny sposób na nadanie deserom wyraźnej nuty wanilii bez dodatkowego cukru i kalorii – idealne w kuchni fit, bo mają intensywny aromat, są słodkie, a przy tym nie podnoszą indeksu glikemicznego.

W dużej misce połączyć mąkę orkiszową pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i erytrytol. Dodać Skyr, jajko, olej kokosowy oraz 6 kropelek waniliowych Krukam. 

Całość zagnieść na elastyczne, lekko wilgotne ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha i krucha można dodać dodatkową łyżkę jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – ciasto powinno być miękkie i plastyczne, ale nie klejące.

Ciasto podzielić na dwie równe części.

Jedną część rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wyłożyć nią dno tortownicy. Warto też wywinąć ciasto 2 cm na boki, aby powstał niski rant utrzymujący nadzienie. Spód można delikatnie nakłuć widelcem w kilku miejscach, co zapobiegnie powstawaniu pęcherzyków powietrza podczas pieczenia.

Na przygotowany spód równomiernie wyłożyć starte jabłka, lekko dociskając je łyżką, aby nadzienie było zwarte i dobrze się trzymało.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać ja wierzchu, aby przykryć jabłka.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru, a zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełni kuchnię.

Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić w formie, aby nadzienie zdążyło się ustabilizować. 

Przed podaniem można oprószyć wierzch zmielonym na puder erytrytolem dla dekoracyjnego efektu.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty