Pikantne Aioli Cytrynowe

Pikantne Aioli Cytrynowe

 

Pikantne aioli cytrynowe to sos, który łączy w sobie tradycję śródziemnomorskiej kuchni z nutą nowoczesnej, odważnej interpretacji. Jego korzenie sięgają południowej Francji i Hiszpanii, gdzie klasyczne allioli (z katalońskiego „czosnek” – all i „olej” – oli) było prostą mieszanką rozcieranych w moździerzu ząbków czosnku z oliwą z oliwek. W tamtych czasach aioli było czymś więcej niż dodatkiem – stanowiło symbol wspólnego biesiadowania i powolnego celebrowania posiłków w gronie bliskich. Każdy dom miał swój sekret przygotowania idealnej emulsji, a receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Współczesne aioli przeszło jednak wiele metamorfoz – dziś chętnie wzbogaca się je majonezem, jogurtem lub śmietaną, co nadaje mu jedwabistą konsystencję i łagodniejszy charakter. W wersji cytrynowej zyskuje ono wyjątkową świeżość – cytrusowy aromat nadaje mu lekkości, przełamuje tłustość majonezu i podbija smak potraw, do których jest podawane. Dodatek ostrej nuty w postaci chili czy sosu z papryczek wprowadza element zaskoczenia – to moment, w którym łagodny, kremowy sos nagle wybucha pikantnym akcentem a kwaskowata cytryna sprawia, że chce się sięgnąć po kolejny kęs.

Pikantne aioli cytrynowe jest jak kulinarny most między kulturami – wywodzi się z południa Europy, ale w nowoczesnej wersji z ostrym akcentem świetnie odnajduje się w kuchni meksykańskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Pasuje do grillowanych polędwiczek z kurczaka, frytek z fioletowych batatów, chrupiących krewetek, a nawet pieczonych warzyw. Można nim skropić kanapkę, podać jako dip do nachosów czy rozsmarować na chrupiącej bagietce obok miski zupy krem.

To sos, który potrafi odmienić charakter całego dania. Z delikatnym mięsem doda mu wyrazistości a z frytkami stworzy kontrast, który zachwyci podniebienie. Jest jednocześnie elegancki i swobodny – można go podać na przyjęciu jako wyrafinowany dodatek albo przygotować w kilka minut w kuchni, kiedy nagle przyjdzie ochota na coś wyjątkowego.

Jeżeli klasyczne aioli jest jak powolny spacer po nadmorskiej promenadzie w Prowansji, to jego pikantna, cytrynowa wersja przypomina pełen życia, rozgrzany słońcem targ w hiszpańskiej Andaluzji – pełen kolorów, zapachów i smaków, które budzą apetyt na więcej.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 307 kcal

W tym: Białka 3.60 g | Tłuszcze 24.45 g | Węglowodany 18.50 g (w tym cukry 1.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 łyżki majonezu

- 1 łyżka śmietany 18%

- 1 ząbek czosnku

- sok i skórka z ½ cytryny

- ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- ¼ łyżeczki płatków chili lub kilka kropli ostrego sosu



Przygotowanie:

 

Do średniej miski przełożyć majonez oraz śmietanę 18%. Najlepiej, aby oba składniki miały temperaturę pokojową — wtedy łatwiej się połączą i sos nie będzie miał grudek.

Ząbek czosnku obrać i bardzo drobno posiekać lub dla intensywniejszego smaku i gładszej konsystencji przecisnąć przez praskę bezpośrednio do miski z bazą sosu. Warto pamiętać, że świeży czosnek z czasem nabiera mocy, więc sos po schłodzeniu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Za pomocą drobnej tarki zetrzeć cienką warstwę skórki, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części. Następnie przekroić owoc na pół i wycisnąć sok z jednej połówki — najlepiej przez sitko, aby zatrzymać pestki i większe kawałki miąższu. Skórkę oraz sok dodać do miski.

Do sosu dodać miód lub syrop klonowy — jego słodycz złagodzi kwaśność cytryny i ostrość czosnku. Wsypać sól, świeżo mielony pieprz oraz wybraną ilość płatków chili lub ostrego sosu. Ilość ostrości można dopasować do własnych preferencji, pamiętając, że chłodny sos zawsze wydaje się łagodniejszy niż w temperaturze pokojowej.

Za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i sos nabierze jednolitej konsystencji. Spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym sokiem z cytryny (jeśli ma być bardziej wyrazisty) lub szczyptą soli.

Miskę przykryć folią spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 20–30 minut. W tym czasie czosnek, cytryna i przyprawy „przegryzą” się wzajemnie a sos zyska głębszy, harmonijny smak.

Przed podaniem sos można delikatnie zamieszać i udekorować odrobiną startej skórki z cytryny lub posiekaną świeżą natką pietruszki czy kolendrą. Najlepiej smakuje podany w małych miseczkach obok polędwiczek i frytek, aby każdy mógł nabierać według uznania.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty