Śródziemnomorski Krem Pomidorowy z Quinoa (Cook4me Tefal - Multicooker)

Śródziemnomorski Krem Pomidorowy z Quinoa

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Śródziemnomorski krem pomidorowy z komosą ryżową (Quinoa) to danie, które w swojej prostocie kryje prawdziwe bogactwo smaków i wartości odżywczych. Bazą jest aromatyczna passata pomidorowa – esencja włoskiej kuchni, której historia sięga czasów, gdy w XVI wieku pierwsze pomidory przywieziono do Europy z Nowego Świata. Choć początkowo budziły one nieufność, z czasem stały się sercem wielu potraw śródziemnomorskich – od lekkich sosów po sycące zupy. Dziś trudno sobie wyobrazić włoską trattorię czy hiszpańską kuchnię bez intensywnego smaku pomidorów dojrzewających w południowym słońcu.

Drugim, nieco mniej oczywistym bohaterem tego kremu jest komosa ryżowa (Quinoa) – ziarno, które Inkowie nazywali „matką wszystkich zbóż”. Choć do Europy trafiła stosunkowo niedawno, szybko podbiła serca miłośników zdrowej kuchni dzięki wysokiej zawartości białka, minerałów i niezwykłej lekkości. Dodana do kremu pomidorowego nie tylko wzbogaca go wartościami odżywczymi, ale też sprawia, że zupa nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji i staje się pełnowartościowym, sycącym posiłkiem.

To połączenie smaków śródziemnomorskiej tradycji z duchem andyjskich gór tworzy wyjątkową kompozycję – lekką, fit i jednocześnie satysfakcjonującą. Krem zyskuje głębię dzięki ziołom, a podany z dodatkiem delikatnych kuleczek mozzarelli i świeżej bazylii staje się nie tylko posiłkiem, ale i małą podróżą kulinarną. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na elegancką kolację – zawsze wtedy, gdy chcemy poczuć smak lata, nawet w środku zimy.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 45 kcal

W tym: Białka 1.70 g | Tłuszcze 1.80 g | Węglowodany 6.30 g (w tym cukry 1.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:


- 700 ml passaty pomidorowej

- 600 ml bulionu warzywnego

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 marchewka

- 70 g korzenia selera

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 60 g komosy ryżowej (suchej, przepłukanej)

- 1 liść laurowy

- ½ łyżeczki suszonego oregano

- ½ łyżeczki suszonej bazylii

- sól i pieprz do smaku

- 1 łyżka erytrytolu

- świeża bazylia lub natka pietruszki do podania

- jogurt naturalny lub feta lub mini mozzarella do podania (opcjonalnie)



Przygotowanie:

 

Cebulę obrać i drobno posiekać – małe kawałki szybciej się podsmażą i idealnie wtopią w krem.

Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić w kostkę – marchew nada zupie słodyczy i aksamitną konsystencję.

Seler obrać i również drobno zetrzeć lub pokroić w małą kostkę. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną i łatwiej je zblendować.

Odmierzyć potrzebną ilość suchej komosy. Umieścić ją w miseczce i zalać zimną wodą. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziarna były zanurzone i przeszły przez wodę – to pozwala pozbyć się naturalnej goryczki. Czynność powtórzyć aż woda będzie całkowicie klarowna. Odcedzić na sicie, potrząsając sitkiem, aby odsączyć nadmiar wody. Odstawić na bok.

Uruchomić program „ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wrzucić cebulę, startą marchewkę i selera. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie i lekko szklisto-złociste.

Dodać czosnek i podsmażać jeszcze 1–2 minuty. Ważne, aby czosnek się nie przypalił – uwalnia wtedy goryczkę.

Wlać passatę pomidorową oraz bulion warzywny.

Dorzucić liść laurowy oraz przyprawy: suszone oregano i bazylię. Opcjonalnie można dodać szczyptę tymianku lub rozmarynu dla głębszego aromatu.

Wsypać przepłukaną komosę ryżową.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na 12 minut.

Komosa ugotuje się idealnie, warzywa zmiękną a smaki połączą się w aromatyczny bulion.

Po zakończeniu programu otworzyć pokrywę i wyjąć liść laurowy.

Zupę zmiksować blenderem na gładki, aksamitny krem. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, dolać odrobinę gorącego bulionu lub wody i wymieszać do pożądanej gęstości.

Posmakować i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną erytrytolu lub cukru, aby złagodzić naturalną kwasowość pomidorów.

Gorący krem nalać do misek. Posypać świeżymi ziołami, np. bazylią lub natką pietruszki.

Opcjonalnie można dodać kleks jogurtu naturalnego lub kilka mini kuleczek mozzarelli, które delikatnie rozpuszczą się w gorącym kremie, nadając mu kremowej, lekko ciągnącej struktury.

Podawać natychmiast, aby zachować aromat i świeżość ziół.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty