Podobają Ci się przepisy???

Fit Muffinki Czekoladowe (*SERIA FIT*)

Fit Muffinki Czekoladowe

(*SERIA FIT*)

 

Czekoladowe muffinki od zawsze mają w sobie coś z przyjemności dzieciństwa – ten zapach rozchodzący się po kuchni, gdy kakao łączy się z ciepłem piekarnika, potrafi przenieść w czasie do chwil, kiedy słodki aromat zapowiadał coś wyjątkowego. Dzisiejsza wersja jednak pokazuje, że klasyka może mieć zupełnie nową, lekką odsłonę. Te fit muffinki czekoladowe są przykładem na to, że można połączyć pełnię smaku z troską o skład i proporcje a zdrowe zamienniki nie muszą odbierać przyjemności – wręcz przeciwnie, potrafią ją wydobyć na nowo. Już pierwszy kęs zaskakuje miękką, wilgotną strukturą, która delikatnie ustępuje pod zębami, uwalniając intensywny smak kakao i gorzkiej czekolady.

Sekretem ich idealnej konsystencji jest połączenie mąki orkiszowej, jajka i odrobiny skyru, który wprowadza do ciasta delikatność i kremowość. Skyr działa tu jak naturalny nośnik wilgoci – to dzięki niemu muffinki pozostają świeże nawet następnego dnia, zachowując przy tym lekkość i sprężystość. Wypiek nie wymaga dodatku masła ani cukru a mimo to jego smak jest pełny, głęboki i niezwykle aromatyczny. Słodycz zapewnia erytrytol, który nie tylko ma niemal zerową wartość kaloryczną, ale też nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu deser pozostaje przyjazny dla osób dbających o linię lub kontrolujących poziom cukru. Olej rzepakowy, zamiast masła, dostarcza zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych a mąka orkiszowa – nieco zapomniana kuzynka pszenicy – wprowadza subtelny, orzechowy posmak i cenne minerały.

Muffinki te można nazwać współczesną wersją klasyki, która kiedyś była symbolem domowego wypieku w kuchniach angielskich i amerykańskich. Pierwsze muffiny pieczono jeszcze w XVIII wieku – najpierw na patelniach a dopiero później w piekarnikach, często jako szybki wypiek do popołudniowej herbaty. Dziś ten prosty przepis powraca w nowym wydaniu, gdzie czekoladowa intensywność spotyka się z nowoczesnym podejściem do zdrowego stylu życia. Każdy składnik ma tu znaczenie – od kakao, będącego źródłem magnezu i antyoksydantów, przez mleko dostarczające wapnia i białka, po mąkę orkiszową bogatą w błonnik, żelazo i witaminy z grupy B.

To wypiek, który udowadnia, że fit nie musi znaczyć nudno. Jest słodki, choć bez cukru, delikatny, choć pozbawiony masła i sycący mimo niewielkiej kaloryczności. Idealny na leniwe popołudnie z filiżanką kawy, na szybkie śniadanie w biegu albo jako zdrowy deser po treningu. Wystarczy jeden kęs, aby przekonać się, że nawet najprostsze muffinki mogą stać się małym rytuałem przyjemności – takim, który nie wymaga rezygnacji a raczej pozwala cieszyć się smakiem z czystym sumieniem.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 177 kcal

W tym: Białka 7.20 g | Tłuszcze 6.70 g | Błonnik 3.10 g | Węglowodany 22.80 g (w tym cukry 2.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 220 g mąki orkiszowej jasnej typ 630

- 10 g proszku do pieczenia

- 40 g niesłodzonego kakao

- 60 g erytrytolu lub ksylitolu

- 250 ml mleka 2%

- 30 g oleju rzepakowego

- 1 jajko

- 1 łyżka skyru naturalnego (ok. 40 g)

- ¼ łyżeczki soli

- 30 g gorzkiej czekolady 80% do dekoracji

- 5 kropli słodzących o smaku czekoladowym Krukam

- 5 kropli słodzących o smaku waniliowym Krukam

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C w trybie góra-dół.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajko umieści w misie miksera wraz z erytrytolem i ubić na puszystą masę.

Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę orkiszową, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Przesianie składników przez sito napowietrzy masę i dzięki temu muffinki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

Dodać mleko, olej, skyr i krople słodzące. 

Wszystko zmiksować przy pomocy mieszadła, aż powstanie gładka emulsja – składniki powinny się połączyć w jednolitą, kremową mieszankę o delikatnym waniliowym – czekoladowym aromacie.

Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta do około trzech czwartych wysokości, co pozwoli muffinkom ładnie wyrosnąć, tworząc apetyczne kopułki. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.

Foremkę wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 20 min, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Po upieczeniu warto pozostawić je jeszcze przez kilka minut w formie, aby lekko przestygły i łatwiej dały się wyjąć. Następnie najlepiej przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Gotowe muffinki mają przyjemnie czekoladowy aromat, są miękkie, sprężyste i delikatnie wilgotne w środku. Dzięki dodatkowi skyru zachowują świeżość nawet następnego dnia a ich smak pozostaje intensywny, ale lekki – dokładnie taki, jakiego oczekuje się od zdrowej, fit wersji czekoladowego wypieku.

Smacznego. 


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

📨 Zapisz się na newsletter – nowe przepisy prosto na maila!

Komentarze

Popularne Posty