Fit Muffinki Czekoladowe (*SERIA FIT*)
(*SERIA FIT*)
Czekoladowe muffinki od zawsze mają w sobie coś z przyjemności dzieciństwa
– ten zapach rozchodzący się po kuchni, gdy kakao łączy się z ciepłem
piekarnika, potrafi przenieść w czasie do chwil, kiedy słodki aromat zapowiadał
coś wyjątkowego. Dzisiejsza wersja jednak pokazuje, że klasyka może mieć
zupełnie nową, lekką odsłonę. Te fit muffinki czekoladowe są przykładem na to,
że można połączyć pełnię smaku z troską o skład i proporcje a zdrowe zamienniki
nie muszą odbierać przyjemności – wręcz przeciwnie, potrafią ją wydobyć na
nowo. Już pierwszy kęs zaskakuje miękką, wilgotną strukturą, która delikatnie
ustępuje pod zębami, uwalniając intensywny smak kakao i gorzkiej czekolady.
Sekretem ich idealnej konsystencji jest połączenie mąki orkiszowej, jajka i
odrobiny skyru, który wprowadza do ciasta delikatność i kremowość. Skyr działa
tu jak naturalny nośnik wilgoci – to dzięki niemu muffinki pozostają świeże
nawet następnego dnia, zachowując przy tym lekkość i sprężystość. Wypiek nie
wymaga dodatku masła ani cukru a mimo to jego smak jest pełny, głęboki i
niezwykle aromatyczny. Słodycz zapewnia erytrytol, który nie tylko ma niemal
zerową wartość kaloryczną, ale też nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dzięki
czemu deser pozostaje przyjazny dla osób dbających o linię lub kontrolujących
poziom cukru. Olej rzepakowy, zamiast masła, dostarcza zdrowych nienasyconych
kwasów tłuszczowych a mąka orkiszowa – nieco zapomniana kuzynka pszenicy –
wprowadza subtelny, orzechowy posmak i cenne minerały.
Muffinki te można nazwać współczesną wersją klasyki, która kiedyś była
symbolem domowego wypieku w kuchniach angielskich i amerykańskich. Pierwsze
muffiny pieczono jeszcze w XVIII wieku – najpierw na patelniach a dopiero
później w piekarnikach, często jako szybki wypiek do popołudniowej herbaty.
Dziś ten prosty przepis powraca w nowym wydaniu, gdzie czekoladowa intensywność
spotyka się z nowoczesnym podejściem do zdrowego stylu życia. Każdy składnik ma
tu znaczenie – od kakao, będącego źródłem magnezu i antyoksydantów, przez mleko
dostarczające wapnia i białka, po mąkę orkiszową bogatą w błonnik, żelazo i
witaminy z grupy B.
To wypiek, który udowadnia, że fit nie musi znaczyć nudno. Jest słodki,
choć bez cukru, delikatny, choć pozbawiony masła i sycący mimo niewielkiej
kaloryczności. Idealny na leniwe popołudnie z filiżanką kawy, na szybkie
śniadanie w biegu albo jako zdrowy deser po treningu. Wystarczy jeden kęs, aby
przekonać się, że nawet najprostsze muffinki mogą stać się małym rytuałem
przyjemności – takim, który nie wymaga rezygnacji a raczej pozwala cieszyć się
smakiem z czystym sumieniem.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 177 kcal
W tym: Białka 7.20 g | Tłuszcze 6.70 g | Błonnik 3.10
g | Węglowodany 22.80 g (w tym cukry 2.10 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 220 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 10 g proszku do pieczenia
- 40 g niesłodzonego kakao
- 60 g erytrytolu lub ksylitolu
- 250 ml mleka 2%
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżka skyru naturalnego (ok. 40 g)
- ¼ łyżeczki soli
- 30 g gorzkiej czekolady 80% do dekoracji
- 5 kropli słodzących o smaku czekoladowym Krukam
- 5 kropli słodzących o smaku waniliowym Krukam
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C w trybie
góra-dół.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
Składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Jajko umieści w misie miksera wraz z erytrytolem i ubić na puszystą masę.
Następnie do ubitej masy jajecznej przesiać
mąkę orkiszową, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Przesianie składników
przez sito napowietrzy masę i dzięki temu muffinki będą delikatniejsze i
bardziej puszyste.
Dodać mleko, olej, skyr i krople słodzące.
Wszystko zmiksować przy pomocy mieszadła, aż powstanie gładka emulsja –
składniki powinny się połączyć w jednolitą, kremową mieszankę o delikatnym
waniliowym – czekoladowym aromacie.
Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta
do około trzech czwartych wysokości, co pozwoli muffinkom ładnie wyrosnąć,
tworząc apetyczne kopułki.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 20 min, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu warto pozostawić je jeszcze
przez kilka minut w formie, aby lekko przestygły i łatwiej dały się wyjąć.
Następnie najlepiej przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Gotowe muffinki mają przyjemnie
czekoladowy aromat, są miękkie, sprężyste i delikatnie wilgotne w środku.
Dzięki dodatkowi skyru zachowują świeżość nawet następnego dnia a ich smak
pozostaje intensywny, ale lekki – dokładnie taki, jakiego oczekuje się od
zdrowej, fit wersji czekoladowego wypieku.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis?
Komentarze
Prześlij komentarz