Domowa Konfitura Wiśniowa
Domowa Konfitura Wiśniowa
Konfitura -
do przygotowania konfitur selekcjonuje się najlepszej jakości owoce. Nie nadają
się owoce uszkodzone, niedojrzałe lub niewybarwione. Ponadto owoce używane do
sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru).
W
konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem
jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop
cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej ilości cukru, a
następnie odparowywanie wody aż do uzyskania gęstego syropu.
Składniki:
- 60 ml wody
- 750 g cukru
- 1 kg wiśni bez pestek (w sezonie świeże/ po sezonie mrożone)
Przygotowanie:
W przypadku świeżych wiśni - Umyte i wydrylowane wiśnie zasyp cukrem. Zostaw wiśnie na całą noc. Następnego dnia w rondlu z szerokim dnem zagotuj wodę z cukrem (usuwaj szumy). Podgrzewaj, aż wszystko zacznie się pienić. Powstały syrop powinien być gęsty. Do syropu wrzuć wiśnie (razem z sokiem, który się w nocy wytrącił). Wiśnie smaż i raz na jakiś czas bardzo delikatnie przemieszaj tak, aby zbytnio nie uszkodzić owoców, dzięki temu syrop będzie szybciej odparowywał, a wiśnie nie będą przywierać do dna. Jeśli będzie zbierać się piana, usuwaj ją bardzo delikatnie. Smażenie konfitury na wolnym ogniu zajmie ok. 1-1½ godziny. Kiedy konsystencja jest już gęsta, poprzekładaj wiśnie do słoiczków (po sam brzeg słoika). Zakręcaj słoiki póki konfitura jest jeszcze gorąca. Poczekaj aż słoiki ostygną i przechowuj w szafce (spiżarni). Po otwarciu przechowuj w lodówce.
W przypadku mrożonych – Wrzuć wiśnie do garnka i pozostaw do rozmrożenia następnie dodaj syrop z cukru i wody i postępuj jw.
Konfiturę używaj do naleśników, ciast, rogalików i innych deserów, ale też ma ona swoje zastosowanie w daniach obiadowych i podaje się np. w towarzystwie mięs i serów.
Smacznego
Konfiturę używaj do naleśników, ciast, rogalików i innych deserów, ale też ma ona swoje zastosowanie w daniach obiadowych i podaje się np. w towarzystwie mięs i serów.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz