Ciasto Marchewkowe z Białym Lukrem Królewskim i Prażonymi Migdałami


Ciasto Marchewkowe z Białym Lukrem Królewskim i Prażonymi Migdałami


Ciasto marchewkowe bardziej przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek. Lecz jest ono bardzo popularne i przez wiele osób bardzo lubiane. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i mięciutkie w środku. Idealnie nadaje się, jako przekąska na tzw. podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Natomiast dodatek sporej ilości prażonych migdałów idealnie komponuje się z tym ciastem i nadaje mu dodatkowego aromatu i smaku. Migdały zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, duża ilość kwasów omega-6 i są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. Polecam gorąco.




Składniki na ciasto marchewkowe:

- 250 g mąki
- 350 g tartej marchwi (około 6 średnich marchewek)
- 200 g cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g migdałów


Składniki na lukier:

- 2 białka
- 190 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny



Przygotowanie ciasta:

Migdały umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 min a następnie obrać ze skórki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Obrane migdały osuszyć przez chwilę w ręczniku papierowym a następnie wyłożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem). Prażyć migdały przez ok 10-15 minut lub do czasu, gdy zaczną nabierać złotego koloru. Uprażone migdały zmielić w mikserze na drobniejsze kawałki.

W misie miksera wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misie mikserem zmiksować do połączenia się składników olej, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mokrą mieszankę przelać do suchej i zmiksować mikserem na niskich obrotach, aby obie mieszanki dokładnie się połączyły. Następnie dodać tartą marchew oraz ½ uprażonych i zmielonych migdałów. Ponownie krótko wszystko zmiksować. Kwadratową lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód) i przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego ostudzenia. Udekorować wierzch ciasta białym lukrem i posypać dość obficie pozostała częścią uprażonych i zmielonych migdałów. Ostawić na ½ h w ciepłe miejsce, aby lukier dobrze zastygł.  


Przygotowanie lukru:

Wymieszać w misce 120 g cukru pudru z białkiem i sokiem z cytryny. Miksować ok 10 minut na wysokich obrotach stopniowo dodając pozostały cukier. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki można dodać cukru pudru.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty