Focaccia z Cynamonem

Focaccia z Cynamonem


Składniki:

 

- 250 g mąki pszennej

- 125 ml ciepłej wody

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

 


Dodatkowo:

 

- 1 łyżka cukru trzcinowego

- 1 łyżka cynamonu



Przygotowanie:

 

1 łyżkę cukru trzcinowego wymieszać z 1 łyżką cynamonu.

Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz cynamonem. Drożdże rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę (w przypadku używania drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z cukrem dodać bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek dodać do mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i umieść w niej zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W cieście zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, posypać wierzch ciasta wcześniej przygotowaną mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem i obficie skropić oliwą z oliwek.

Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym razem na ok 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu ciasta wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min, do czasu aż wierzch będzie rumiany.

Podawać na ciepło, jako przekąskę.




  
Smacznego


Komentarze

Popularne Posty