Sezamowo – Słonecznikowe Ciasteczka Owsiane


Sezamowo – Słonecznikowe Ciasteczka Owsiane

Chrupiące ciasteczka bez mąki pszennej. Bardzo szybkie w przygotowaniu a jednocześnie mega pyszne. Idealne, jako przekąska w pracy, szkole czy w podróży. Ciasteczka uwielbiane są przez dzieci, ale i dorosłym zdarza się od nich uzależnić. Polecam.


Składniki: 
(na ok 30 -40 szt)

- 7 łyżek płatków owsianych
- 4 białka jaj
- 100 g brązowego cukru
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 5 łyżek sezamu



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Białka ubić z cukrem na gęstą, lśniącą pianę (jak do bezy). Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni ( uważać, aby ziarna się nie przypaliły). Dodać do płatków owsianych i wszystko razem zmielić w malakserze na drobno. Do ubitej piany stopniowo dodawać mieszankę zmielonych ziaren i delikatnie, ale w miarę dokładnie wymieszać z białkami. 

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto w formie okrągłych kleksów (ok 1 czubata łyżka ciasta na jeden kleks) w 3 cm odstępach od siebie (ciasteczka się delikatnie rozleją i urosną podczas pieczenia).

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez 15 min na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić a następnie delikatnie odklejać od arkusza papieru podważając łopatką. 

Przechowywać w suchym i zamkniętym pojemniku, puszcze.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty