Sernik Amaretto z Bezą


Sernik Amaretto z Bezą

Sernik Amaretto jest niesamowicie aromatyczny, aksamitny i mocno migdałowy a za sprawą bezy i kruchych ciasteczek Amaretti lekko chrupiący. Ja osobiście uwielbiam migdały i wszystko, co je zawiera. Wszystkim miłośnikom tych pysznych i zdrowych orzechów ten sernik na pewno przypadnie do gustu. Polecam gorąco.



Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu (najlepiej Piątnica)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek klasy M
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
- garść mielonych migdałów bez skórki
- 100 ml śmietanki kremowej 36%
- 100 ml likieru Amaretto


Składniki na bezę:

- białka z 3 jaj
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli


Dodatkowo:

- opakowanie ciasteczek Amaretti (200 g)



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Do misy miksera włożyć ser, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy, aromat migdałowy i śmietankę. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a masa będzie jednolita i gładka (nie zwiększać obrotów miksera, aby nie napowietrzyć zbyt mocno masy). Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję zacząć dodawać jajka (jedno po drugim dokładnie miksując po każdym dodanym jajku). Na koniec delikatnie wmieszać do masy łyżką lub łopatką migdały i likier Amaretto. Z masy odlać ok 1 chochelkę masy a resztę wylać do tortownicy. Kruche ciasteczka Amaretti delikatnie obtoczyć w odlanej masie serowej i układać na wierzchu masy w tortownicy (tak, aby nie opadły na dno). Zostawić ok 2 lub 3 ciasteczka do końcowej dekoracji. 

Tortownicę delikatnie włożyć do piekarnika na środkową półkę a na półce niżej ustawić naczynie lub inna blaszkę wypełnioną wrzącą wodą (sernik będzie pieczony metodą parową, dzięki czemu nie opadnie po upieczeniu i zachowa odpowiednią wilgotność).

Piec sernik przez 10 min w temperaturze 180°C z opcją termoobiegu a następnie wyłączyć funkcję termoobiegu (ustawić grzanie: dolna i górna grzałka), zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec całość jeszcze przez 60 min.

Na ok 15 min przed upływem czasu pieczenia przygotować bezę.

Misa miksera i końcówka do ubijania muszą być dokładnie umyte, odtłuszczone i wysuszone.
Białka ze szczyptą soli umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić zacząć dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce dokładnie ubijając po każdym dodaniu cukru. Masę ubijać dość długo aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca.

Sernik wyjąć z piekarnika i szybciutko ułożyć bezę na jego wierzchu. Wierzch bezy natomiast posypać rozkruszonymi (pozostawionymi wcześniej) ciasteczkami a następnie wstawić całość ponownie do piekarnika. Piec przez kolejne 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i podsuszać bezę przez kolejne 30 min.

Po upieczeniu wyjąć sernika z piekarnika i wystudzić na kratce.

Gdy sernik ostygnie wstawić do go lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Sernik w trakcie pieczenia może delikatnie popękać, ale to jest normalne i nie należy się tym przejmować, i tak wyjdzie pyszny.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty