Dorsz w Cieście Naleśnikowym

Dorsz w Cieście Naleśnikowym


Dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto z nadmorskich smażalni. Dorsz, zaraz po karpiu to chyba jedna z bardziej ulubionych ryb w Polsce. Ryby powinniśmy jeść możliwi jak najczęściej przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość chociażby kwasów omega, 3 które to kwasy wykazują właściwości poprawiające pamięć i zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega 6, które korzystnie wpływają z kolei na prace nerek i wątroby. Kwasy te przyśpieszają gojenie się ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Spożywając min 100 g filetu z dorsza dostarczamy naszemu organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na selen i białko. Stanowi on również bogate źródło witaminy B12, która chroni przed anemią. Mięso z dorsza jest bogatym źródłem białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiu. Jest to też ryba bardzo uniwersalna i wdzięczna, jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej, a także zastosowania w potrawach.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 149 kcal

W tym: Białka 14.07 g | Tłuszcze 5.55 g | Węglowodany 10.62 g ( w tym cukry 0.34 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok. 4 porcje)

 

- ok 800 g fileta z dorsza (świeżego lub mrożonego)

- 1 jajko

- 160 g mąki pszennej

- ok ±½ szklanki mleka

- olej do smażenia

- sól

- pieprz

½ łyżeczki curry 

- sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:

  

Świeżą rybę umyć i osuszyć na ręczniku papierowy. Mrożoną rybę najpierw należy rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać mąkę, curry, jajko i intensywnie mieszając dolewać mleko. Masa powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany tak, więc gdyby masa była zbyt luźna należy dosypać jeszcze odrobinę mąki, lecz gdyby była zbyt gęsta należy dolać jeszcze trochę mleka. Masę doprawić także odrobiną soli i pieprzu.

Każdy kawałek ryby moczyć w cieście i smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku listkach papierowego ręcznika.

Tak przygotowaną rybę podawać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi warzywami lub świeżą, ulubioną surówką.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty