Cieciorka po Bretońsku

Cieciorka po Bretońsku

 

Cieciorka, czyli inaczej ciecierzyca zwana też często grochem włoskim, jest bogata w białko i stanowi niejako znamiennik mięsa. Ma delikatny orzechowy smak i swoim wyglądem nawet je przypomina. Jest bogatym źródłem żelaza, potasu, magnezu, fosforu, błonnika oraz witaminy z grupy B. Rekomendowana jest także w diecie dla Alergików. Spożywanie tego wdzięcznego warzywa przyczynia się także do zmniejszenia bólów głowy, gardła, ma wpływ na podnoszenie odporność organizmu, na stan skóry oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Przedstawiam dziś, zatem przepis na pyszny, zdrowy i bardzo szybki w przygotowaniu obiad, który pokochają wszyscy domownicy. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 286 g): 371 kcal

W tym: Białka 18.79 g | Tłuszcze 18.81 g | Węglowodany 28.32 g ( w tym cukry 5.70 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 6 porcji)

 

 - 800 g ciecierzycy konserwowej (2 słoiki - polecam ciecierzycę Grão de Bico ze sklepu Biedronka)

- 400 g pomidorów krojonych (1 puszka) lub 500 g pomidorów malinowych lub passaty pomidorowej

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 duża cebula

- 3 ząbki czosnku

- 300 g wędzonego boczku

- 2 laski wędzonego kabanosa lub kawałek ulubionej kiełbasy

- 1 liść laurowy

- 3 kulki ziela angielskiego

- 1 łyżka cukru (opcjinalnie)

- ±½ łyżeczki Maggi

- 1 łyżeczka soli

- ±½ łyżeczki pieprzu

- ±½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej

- ±½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej

- 1 łyżka suszonego majeranku

- 1 łyżka oliwy z oliwek

 

  

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Cebulę posiekać na drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę lub również drobno posiekać.

Świeże pomidory sparzyć we wrzątku następnie obrać ze skórki i zmiksować w blenderze na gładki mus. Pomidory z puszki również można zmiksować, ale nie jest to konieczne, gdyż w procesie gotowania powinny same się rozgotować.

Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.

Gdy boczek się już wytopi i lekko przyrumieni dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone kabanosy. Całość smażyć chwilkę aż cebula się zeszkli.

Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (sól, pieprz, obie papryki, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i maggi). Całość dusić pod przykryciem przez ok 10-15 min mieszając od czasu do czasu.

Na koniec dodać ciecierzycę razem z zalewą, dokładnie wymieszać i całość gotować na małym ogniu przez kolejne ok 15 min aż nadmiar wody odparuje a sos lekko zgęstnieje (nie przykrywać już garnka, lecz mieszać całość od czasu do czasu, aby nie przywierała do dna).

Podawać na ciepło z grzanką pełnoziarnistego pieczywa.

 




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty