Soczyste Burgery (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Soczyste Burgery
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kotlety
z mięsa wołowego do pysznych Burgerów smażone w urządzeniu AirFryer są niesamowicie
soczyste. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Zaletą takiego sposobu
przygotowania jest fakt, że kotlety smażą się szybko i równomiernie i przede
wszystkim bez bałaganu jaki towarzyszy nam podczas tradycyjnego smażenia na
patelni lub grillu. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednym kotlecie (ok 130 g): 326 kcal
W
tym: Białka 22.51 g | Tłuszcze 26.24 g | Węglowodany 0.06 g ( w tym cukry 0.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na kotlety:
(na 4 duże sztuki)
- 1½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (można użyć
także oleju smakowego np.: czosnkowego)
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 średnia cebula
- ser cheddar w plastrach
- pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnie słodkim posmaku
lub korniszony lub ogórki kiszone
- garść ulubionej sałaty np.: lodowej, rukoli, roszponki
- musztarda miodowa, ketchup, różowy sos majonezowy lub
majonez
Przygotowanie kotletów:
Mięso
umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielone
mięso umieścić w misce. Dodać sól, pieprz i oliwę a następnie dokładnie
wymieszać. Odstawić do lodówki na ok 15 min, aby mięso się trochę zamarynowało.
Następnie
uformować okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa
o ok 2 do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w
procesie smażenia mięso się trochę skurczy.
Urządzenie
AirFryer ustawić na 180°C.
Kosz
urządzenia natłuścić olejem przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu. Ułożyć
dwa kotlety (należy smażyć je w dwóch turach).
Czas
smażenia ustawić na 3 – 5 min w zależności, jaki poziom wysmażenia preferujemy.
Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.
Przygotowanie końcowe:
Gdy
kotlety będą już prawie gotowe można rozpocząć proces składania burgerów.
Bułki
przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie lekko podgrzać je w piekarniku
lub kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni (lub na kratce z grilla).
Pomidory,
cebulę, ser i ogórki, (jeśli używamy korniszonów lub ogórków kiszonych) pokroić
w plastry (pikle zazwyczaj są już w plastrach). Sałatę posiekać w szerokie
paski.
Na
talerzu ułożyć spodnią część ciepłej bułki. Posmarować ketchupem i ułożyć sałatę.
Na sałacie położyć kotlet i przykryć go plastrem sera. Dodać sos majonezowy. Na
sosie ułożyć plaster pomidora oraz cebulę. Całość posmarować odrobiną
musztardy, przykryć plastrami ogórka i zamknąć górną częścią bułki.
Spiąć
długą wykałaczką i od razu podawać np.: z frytkami lub sałatką.
*Przygotowanie kotletów tradycyjnie:
Mięso
przygotować zgodnie w powyższym przepisem.
Uformować
okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa o ok 2
do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w procesie
smażenia mięso się trochę skurczy.
Tak
przygotowane kotlety smażyć po ok 5 - 10 min na każdej stronie na dobrze
rozgrzanej patelni (najlepiej) grillowej (bez użycia tłuszczu) lub na grillu
elektrycznym a w sezonie letnim na grillu tradycyjnym. Stopień wysmażenia
należy jednak cały czas kontrolować i dopasować do własnych preferencji.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz