Soczyste Burgery (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Soczyste Burgery

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Kotlety z mięsa wołowego do pysznych Burgerów smażone w urządzeniu AirFryer są niesamowicie soczyste. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Zaletą takiego sposobu przygotowania jest fakt, że kotlety smażą się szybko i równomiernie i przede wszystkim bez bałaganu jaki towarzyszy nam podczas tradycyjnego smażenia na patelni lub grillu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym kotlecie (ok 130 g): 326 kcal

W tym: Białka 22.51 g | Tłuszcze 26.24 g | Węglowodany 0.06 g ( w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na kotlety:

(na 4 duże sztuki)

 - 500 g dobrego mięsa wołowego

- 1½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (można użyć także oleju smakowego np.: czosnkowego)

- ¾ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

  

Dodatkowo:

 - 4 bułki do burgerów

- 1 duży pomidor malinowy

- 1 średnia cebula

- ser cheddar w plastrach

- pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnie słodkim posmaku lub korniszony lub ogórki kiszone

- garść ulubionej sałaty np.: lodowej, rukoli, roszponki

- musztarda miodowa, ketchup, różowy sos majonezowy lub majonez

 

 

Przygotowanie kotletów:

 

Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Zmielone mięso umieścić w misce. Dodać sól, pieprz i oliwę a następnie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok 15 min, aby mięso się trochę zamarynowało.

Następnie uformować okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa o ok 2 do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w procesie smażenia mięso się trochę skurczy.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C.

Kosz urządzenia natłuścić olejem przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu. Ułożyć dwa kotlety (należy smażyć je w dwóch turach).

Czas smażenia ustawić na 3 – 5 min w zależności, jaki poziom wysmażenia preferujemy. Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Gdy kotlety będą już prawie gotowe można rozpocząć proces składania burgerów.

Bułki przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie lekko podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni (lub na kratce z grilla).

Pomidory, cebulę, ser i ogórki, (jeśli używamy korniszonów lub ogórków kiszonych) pokroić w plastry (pikle zazwyczaj są już w plastrach). Sałatę posiekać w szerokie paski.

Na talerzu ułożyć spodnią część ciepłej bułki. Posmarować ketchupem i ułożyć sałatę. Na sałacie położyć kotlet i przykryć go plastrem sera. Dodać sos majonezowy. Na sosie ułożyć plaster pomidora oraz cebulę. Całość posmarować odrobiną musztardy, przykryć plastrami ogórka i zamknąć górną częścią bułki.

Spiąć długą wykałaczką i od razu podawać np.: z frytkami lub sałatką.

  

*Przygotowanie kotletów tradycyjnie:

 

Mięso przygotować zgodnie w powyższym przepisem.

Uformować okrągłe kotlety o grubości ok 1 cm. Średnica kotleta powinna być większa o ok 2 do 3 cm niż średnica bułki, w której będziemy podawać mięso, gdyż w procesie smażenia mięso się trochę skurczy.

Tak przygotowane kotlety smażyć po ok 5 - 10 min na każdej stronie na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej) grillowej (bez użycia tłuszczu) lub na grillu elektrycznym a w sezonie letnim na grillu tradycyjnym. Stopień wysmażenia należy jednak cały czas kontrolować i dopasować do własnych preferencji.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty