Ciasteczka z Kawałkami Czekolady i Palonym Masłem

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady i Palonym Masłem

Ciasteczka te są chrupiące na brzegach, idealnie ciągnące się w środku i wypełnione pysznymi kawałkami czekolady! Są banalnie proste do wykonania a za sprawą palonego masła mają orzechowo - karmelowy smak i z pewnością będą często gościć na waszych stołach.  Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 96 g): 411 kcal

W tym: Białka 6.18 g | Tłuszcze 21.64 g | Węglowodany 49.75 g ( w tym cukry 18.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki

(na ok 12 sztuk):

 

- 250 g min 82% masła

- 480 g mąki pszennej typu 450

- 20 g mąki kukurydzianej

- 5 g sody oczyszczonej

- 5 g soli

- 80 g cukru pudru

- 110 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego

- 2 duże jajka

- ½ szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady

 

 

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności należy przygotować palone masło.

Palenie masła to proces tzw.: kontrolowanego jego spalania, dzięki temu masło nabiera pięknego złoto - brązowego koloru i aromatycznego zapachu prażonych orzechów laskowych. Masło w tym procesie podgrzewa się do 130-150°C. W procesie podgrzewania następuje reakcja w której białka i węglowodany zawarte w maśle ulegają karmelizacji i dzięki temu brązowieją.

Masło umieścić w garnuszku o grubym dnie i zacząć powoli je podgrzewać. Gdy masło się roztopi na jego wierzchu pojawi się piana. Należy wówczas zmniejszyć moc palnika i często mieszając podgrzewać dalej do momentu aż substancje stałe, jakimi są właśnie białka i węglowodany, opadną na dno i zaczną brązowieć. Należy bardzo pilnować wywaru, aby go nie spalić.

Gdy masło osiągnie odpowiedni kolor i zapach, natychmiast zdjąć garnek z palnika i przelać zawartość do czystego, zimnego naczynia, aby powstrzymać dalsze podgrzewanie.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Przestudzone palone masło umieścić w misie miksera. Dodać oba rodzaje cukru i zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera. Następnie wbić jajka, dodać aromat waniliowy nie przerywając ubijania. Do mokrych składników dodać teraz mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól. Miksować całość do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać do masy kawałki czekolady.

Przy pomocy dużej łyżki (najlepiej sprawdzi się łyżka do lodów kulkowych) nabierać porcję ciasta i przekładać na blachę. Delikatnie można każdą kulkę spłaszczyć dłonią lub łyżką.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 12 min., aż delikatnie podrosną i osiągną lekko złoty kolor.

Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty