Duszona Łopatka na Kanapki (Crockpot / Wolnowar)

Duszona Łopatka na Kanapki

(Crockpot / Wolnowar)

Łopatka przygotowana w Wolnowarze jest miękka, delikatna i wilgotna w środku. Po wystudzeniu dobrze się kroi w plastry dzięki czemu jest idealnym zamiennikiem sklepowych wędlin na kanapki. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 145 kcal

W tym: Białka 14.03 g | Tłuszcze 8.65 g | Węglowodany 1.45 g (w tym cukry 1.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:


- 1,2 kg łopatki wieprzowej

- 3 łyżki klarowanego masła

- 2 cebule

- 100 ml półwytrawnego różowego wina

- ok 250 ml wrzącej bulionu warzywnego lub mięsnego

- 2 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 3 kulki ziela angielskiego

- 1 łyżeczka majeranku

- papryka w płatkach

- po ½ łyżeczki soli i pieprzu

 

 

Składniki na marynatę:

 

- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę. W miseczce wymieszać 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ze wszystkimi suchymi przyprawami i dokładnie wymieszać.

Łopatkę umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Mięso dodatkowo można ponacinać w tzw.: szachownicę ostrym nożem z wierchu na głębokość ok 1 cm. Umieścić mięso w głębokim pojemniku a następnie polać i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na min 3 h, a najlepiej na całą noc.

Po czasie marynowania na patelni rozgrzać klarowane masło lub olej. Łopatkę obsmażyć ze wszystkich stron na lekko brązowy kolor. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskacz.

Pokrojoną cebulę umieścić na dnie misy Wolnowaru. Na cebuli ułożyć obsmażone mięso. Całość zalać bulionem i różowym winem, dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pierz. Delikatnie wymieszać, oprószyć płatkami papryki, przykryć misę pokrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez ok 5 h na HIGH.

Łopatkę w czasie gotowania kilkukrotnie obrócić w misie Wolnowaru.

Po zakończonym czasie gotowania wyjąć mięso z misy na talerz i odstawić do przestygnięcia. Zimnie mięso zamknąć w szczelnym pojemniku i umieścić w lodówce, aby całkowicie stężało.

Kroić ostrym nożem w cienkie plastry i podawać jako wędlinę do kanapek.

Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

**Łopatkę można podawać także na ciepło jako danie obiadowe krojąc mięso w plastry o grubości min 1 cm i podawać z ulubionymi dodatkami polane sosem powstałym z duszenia mięsa. Sos można wcześniej zmiksować blenderem i zagęścić zasmażką z mąki pszennej.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty