Świąteczny Korzenny Ajerkoniak (tylko dla osób pełnoletnich)

Świąteczny Korzenny Ajerkoniak

(tylko dla osób pełnoletnich)


Likier ten jest dość gęsty, mocny, aksamitnie kremowy, pięknie pachnący mieszanką przypraw i odpowiednio słodki. Z pewnością zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 228 kcal

W tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 11.60 g | Węglowodany 16.04 g (w tym cukry 15.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 500 ml mleka 3,2%

- 500 ml śmietanki 30 %

- 3 całe goździki

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 1 gwiazdka anyżu

- 8 żółtek

- 250 g drobnego cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 125 ml likieru Soplica ,,Migdał w karmelu”

- 250 ml Whisky lub Burbona


 

Przygotowanie:

 

Żółtka oddzielić od białek i umieścić w misie miksera razem z cukrem. Rozpocząć ubijanie. Żółtka ubić na jasno bladą i mocno gęstą masę.

W garnuszku zagotować mleko z cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym i zmieloną lub rozgniecioną w moździerzu gwiazdką anyżu. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać.

Gorące mleko z przyprawami w bardzo małych porcjach dodawać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Nie dodawać gorącego mleka zbyt szybko, bo jajka się zetną. Najlepiej wlewać gorące mleko łyżka po łyżce. Proces ten zajmie chwilkę czasu, ale jest on najważniejszy.

Gdy całe mleko zostanie włączone już do masy jajecznej, przelać zawartość ponownie do garnka i zacząć podgrzewać. Gotować całość na średniej mocy palnika ciągle mieszając aż masa lekko zgęstnieje, pilnując, aby nie zagotować mieszanki.  

Zdjąć z ognia, przecedzić całość przez bardzo gęste sito lub gazę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie dodać śmietankę 30 % i alkohol. Alkohol wlewać cienką stróżką delikatnie mieszając. Rozlać do czystych i sparzonych wrzątkiem butelek a następnie schłodzić w lodówce przez klika godzin.

Podawać na zimno.





Smacznego.

Komentarze

  1. Z podanego przepisu ile wyjdzie likieru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To procentów w tym chyba tyle co w słabym piwie. To co to za ajerKONIAK?!? bez alkoholu praktycznie.

      Usuń
    2. Proszę mi wierzyć alkohol jest odpowiednio wyczuwalny. Poza tym można dodać sobie go więcej jak ktoś lubi gdy jeden kieliszek ścina go już nóg. Moja propozycja i proporcje są takie jak napisałam w przepisie a nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego przepisu. Proszę stworzyć własny. Jest to likier który się robi aby się nim delektować a nie upić.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty