Rollsy z Piernikowym Nadzieniem

 Rollsy z Piernikowym Nadzieniem


To chyb najlepsze bułeczki drożdżowe na świecie 😊. Za sprawą korzennego nadzienia są mega aromatyczne. Dodatkowo bardzo mięciutkie i niesamowicie pyszne w każdym kęsie.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 344 kcal

W tym: Białka 7.16 g | Tłuszcze 12.51 g | Węglowodany 50.94 g (w tym cukry 27.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 440 g mąki pszennej typu 650

- 120 g cukru

- 80 g miękkiego masła

- 6 żółtek

- 10 g drożdży instant

- 180 ml ciepłego mleka

 Składniki na nadzienie:

 

- 50 g cukru trzcinowego

- 3 łyżki kremu o smaku korzennych ciasteczek

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/krem-o-smaku-korzennych-ciasteczek.html

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ¼ łyżeczki mielonych goździków

Składniki na lukier:

 

- 200 g serka śmietankowego

- 40 g miękkiego masła

- 30 ml mleka 3,2% (±2 łyżki)

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- szczypta soli

- 170 g cukru pudru


 

Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić mąkę, mleko, drożdże, cukier i żółtka. Wyrabiać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez min 10 min aż będzie elastyczne i gładkie.

Z ciasta uformować kulkę. Umieścić ją w lekko natłuszczonej misie, przykryć i odstawić na ok 2 h w ciepłe miejsce lub do momentu aż ciasto potroi swoją objętość.

W tym czasie przygotować nadzienie. 

Cukier dokładnie wymieszać z przyprawami a krem o smaku ciasteczek wyjąć z lodówki, aby zmiękł.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko wyrobić, aby odpowietrzyć ciasto a następnie rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok 40 x 50 cm i grubości ok 8 mm. Wierzch posmarować kremem a następnie oprószyć mieszanką cukru i przypraw. Zacząć zwijać ciasto w ciasny rulon względem krótszego boku. Miejsce złączenia się ciasta skleić palcami a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża lub nitki (żyłki) podzielić rulon na 10 równych części. Rollsy układać w okrągłej lub prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia w min 2 cm odstępach od siebie. Foremkę ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejną 1 h w ciepłe miejsce, aby Rollsy podwoiły swoja objętość.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wyrośnięte Rollsy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Gdyby zbyt szybko się rumieniły przykryć foremkę folia alaninową.

W tym czasie przygotować lukier.

W misie miksera umieścić serek śmietankowy, masło i ok 3 łyżki cukru pudru. Zacząć ubijać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie dodać mleko, pozostały cukier, aromat i szczyptę soli. Miksować aż masa lekko zgęstnieje i stanie się puszysta oraz aksamitna.

Upieczone Rollsy od razu wyjąc na blat i posmarować obficie lukrem, gdy są jeszcze gorące. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu a najlepiej w lodówce.

VIDEO

Video - Rollsy z Piernikowym Nadzieniem






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty