Muffiny Batatowe

Muffiny Batatowe


Muffinki ze słodkich ziemniaków to idealna przekąska, która zaspokoi mały głód w ciągu dnia. Są wilgotne, puszyste i zaskakująco zdrowe. Są też bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce ok 63 g: kcal 262

W tym: Białka 6.78 g | Tłuszcze 16.85 g | Węglowodany 16.83 g (w tym cukry 6.81 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


(na 12 sztuk)

 

- 1 duży lub 2 średnie bataty

- 2 jajka

- 60 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 1 łyżeczka aromatu z wanilii

- 60 g brązowego cukru

- 160 g mąki owsianej

- 170 g mąki migdałowej

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- garść groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

- garść posiekanych orzechów arachidowych


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Bataty umyć pod bieżącą wodą. Przekroić wzdłuż na pół. Nakłuć kilkanaście razy każdą połówkę widelcem i delikatnie spryskać oliwą z oliwek. Umieść bataty na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz bataty przez 35-40 minut aż do miękkości. Bataty są upieczone, gdy wbijany w nie widelec lekko wchodzi w ich miąższ. Następnie wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Upieczone bataty obrać ze skórki i zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na gładki mus

Piekarnik pozostawić włączony i zredukować temperaturę do 175°C. Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami.

W misie miksera umieścić puree z batatów, jajka, olej, cukier i aromat waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Ponownie wszystko zmiksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec przy pomocy łyżki do masy wsypać garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady oraz posiekane orzechy arachidowe i delikatnie wmieszać je do masy.

Masę podzielić do 12 papilotek (napełniać papilotki do około ¾ ich wysokości). Wierzch udekorować  i groszkami czekoladowymi.

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec Muffinki przez ok ±20 min., do tzw.: ,,suchego patyczka”.

Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Przed podaniem można oprószyć Muffinki cukrem pudrem.





Smacznego.

Komentarze

  1. Anonimowy08 maja, 2023

    Jakieś dziwne te ilości 160 g szklanki, 170 szklanki? Zrobiłam ale nic ciekawego mi z tego nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, wkradł mi się jakiś błąd, już to poprawiłam. Dziękuję za czujność i zauważenie błędu. 😊🤗😉

      Usuń
  2. Anonimowy08 maja, 2023

    Ok. Spróbuję jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty