Krem a’la Snickers

Krem a’la Snickers

 

W kuchni nie ma rzeczy niemożliwych! Wyobraź sobie lub przypomnij - pękaty słoik z charakterystyczną czerwoną nakrętką, a pod nią falujący mix masła orzechowego, karmelu i czekolady z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Krem Snickers - może dziś dietetycy łapią się za głowę, ale na przełomie lat 90 i 2000 był jednym z ulubionych przysmaków dzieci dorastających w epoce Gumy Turbo i Frugo. Na Facebooku prawie 5 tysięcy osób domaga się jego powrotu, a każde zdjęcie tego kultowego słoika z miejsca zbiera setki lajków i reakcji.

Niestety, ten legendarny krem nie jest już dostępny w sklepach. Ale dla wszystkich, którzy pamiętają jego niezrównany smak, mam dobrą wiadomość: możecie go zrobić sami!

Krem a’la Snickers jest doskonały do kanapek, naleśników, gofrów czy innych deserów. Choć prawdziwą rozkosz daje wyjadany prosto ze słoika, łyżką lub palcem. Składa się z trzech warstw: lekko słonej masy orzechowej z orzeszków ziemnych, aksamitnej mieszanki z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz ciągnącego się, słodkiego karmelu.

Przygotowanie tego kremu w domu może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam, że efekt jest równie pyszny jak oryginał. Spróbujcie sami i poczujcie magię smaków dzieciństwa. Polecam gorąco!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 484 kcal

W tym: Białka 7.76 g | Tłuszcze 31.70 g | Węglowodany 40.00 g (w tym cukry 33.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na masę karmelową:

 

- 200 g białego cukru

- 130 ml śmietanki kremówki 36 %

- czubata łyżka masła

- ½ łyżeczki soli

- 2 do 3 łyżek zimnej wody

 

Składniki na masę czekoladową:

 

- 200 g gorzkiej czekolady

- 200 g mlecznej czekolady

- 200 do 250 ml śmietanki kremówki 36 %

- 1½ łyżki masła lub oleju kokosowego

 

Składniki na masę orzechową:

 

- 250 g kremowego masła z orzeszków ziemnych

- garść posiekanych prażonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie masy karmelowej:

 

Do dużego garnka lub głębokiej patelni wsypać cukier i dodać 2 do 3 łyżek wody. Delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby woda przelała się po całym cukrze a cukier zrobił się wilgotny. Zacząć całość podgrzewać na średniej mocy palnika i pod żadnym pozorem nie mieszać masy łyżką czy jakimkolwiek innym mieszadłem. Jedynie od czasu do czasu potarzać garnkiem w celu przemieszania masy. Gotować aż cukier zacznie gęstnieć i zmieniać barwę na lekko złotą. W momencie, kiedy karmel zrobi się ciemno bursztynowy, dodać śmietankę, masło oraz sól i dopiero teraz zacząć wszystko szybko i energicznie mieszać aż masa zrobi się jednolita i kremowa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masa w trakcie stygnięcia zacznie gęstnieć. Przestudzoną masę przelać do rękawa cukierniczego i odłożyć na bok.

Przygotowanie masy czekoladowej:

 

W garnku z powłoką nieprzywierającą zagotować śmietankę. Gdy śmietanka zacznie bulgotać zdjąć garnek z ognia i dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Odczekać ok 3 min a następnie całość dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Na koniec do masy wmieszać masło lub olej kokosowy. Masę przelać do rękawa cukierniczego i odłożyć do przestygnięcia.

Przygotowanie masy orzechowej:

 

Do tej masy należy użyć masła orzechowego o zawartości orzechów na poziomie min 96%.

Masło przełożyć do miseczki i dodać sporą garść prażonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Orzeszków można dać więcej wg własnych preferencji. Całość dokładnie wymieszać i także przełożyć do rękawa cukierniczego.

Przygotowanie kremu:

 

Dwa słoiczki o pojemności ok 500 ml dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem następnie dokładnie osuszyć. Z podanych składników wychodzą 2 pełne słoiczki kremu.

Wszystkie trzy woreczki cukiernicze skręcić ze sobą razem i odciąć w nich końcówki tak aby otwór wylotowy miał średnicę ok 1 cm.  Woreczki umieścić w słoiczku i rozpocząć wyciskanie wszystkich trzech mas jednocześnie próbując utworzyć trójkolorowy wzór. Słoiczki zamknąć i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.






Smacznego

 

 

Komentarze

Popularne Posty