Croissant z Czekoladą


Croissant z Czekoladą

Croissant – pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika (tradycyjny bez nadzienia). Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy Rue de Richelieu w Paryżu.
Istnieje kilka wersji różnych legend dotyczących tych rogalików. Według niektórych przekazów, Croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauen Flasche", namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.

Każdy z nas ma czasem ochotę na śniadanie zjeść świeżutkiego francuskiego rogalika, popić go ulubioną  kawą lub herbatą. Można sobie tę odrobinę przyjemności sprawić samodzielnie w domu bez konieczności biegania skoro świt do sklepu czy piekarni. Podany poniżej przepis jest najprostszym  przepisem na świecie (oczywiście w wersji na skróty). Bardziej ambitni smakosze mogą pokusić się o zrobienie własnego ciasta francuskiego ale jest to dość żmudny i długi proces. Dodatkowym argumentem do podjęcia wysiłku i przygotowaniem własnych rogalików jest aspekt cenowy. Otóż opakowanie gotowego ciasta francuskiego w sklepie kosztuje niewiele ponad 3 zł. Z jednego opakowania gotowego ciasta francuskiego wyjdzie 5 dużych rogalików.  Gotowy Croissant w piekarni czy sklepie kosztuje ponad 2 zł za sztukę. Dodatkowo w domu roznosi się piękny zapach świeżo pieczonego ciasta.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 roztrzepane jajko



Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty o podstawie ok 12 cm. Przy podstawie trójkąta ułóż 3 kostki czekolady  a następnie każdy trójkąt zwiń w rogalik (zaczynając od podstawy trójkąta). Płaską blachę  wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy (rogaliki urosną podczas pieczenia). Poukładaj rogaliki i wygnij każdy w kształt półksiężyca delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 20-30 minut aż uzyskają złoty kolor. Podawaj na ciepło lub przestudzone.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty