Czekoladowa Rolada z Kremem Mascarpone i Orzeszkami Makadamia


Czekoladowa Rolada z Kremem Mascarpone i Orzeszkami Makadamia

Czekoladowa rolada, a dokładnie mięciutki, ciemny biszkopt przełożony puszystym kremem śmietanowym kremem z dodatkiem serka Mascarpone. Wierzch oblany polewą czekoladową i obsypany prażonymi orzeszkami. W smaku ciasto delikatne, lekko słodkie, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. W sam raz na podwieczorek przy filiżance gorącej herbaty lub kawy. Rolada najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy biszkopt nabierze wilgotności.



Składniki na czekoladowy spód:

- 1¾ cukru pudru
- 5 łyżek mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki wody



Składniki na krem:

- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany



Składniki na polewę:

- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- ½ opakowania gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
- 75 g orzeszków makadamia


Przygotowanie kremu:

Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z mixem do bitej śmietany na sztywno. Połączyć delikatnie kremówkę z masą Masarpone (nie używać już do tego miksera).


Przygotowanie czekoladowego spodu:

Do miski wsypać cukier puder, sól, mąkę i kakao. Wszystko trzykrotnie przesiać przez sitko i odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć mikserem aż uzyskają jasno żółtą barwę i będą dość gęste. Następnie do utartych żółtek dodać 3 łyżki wody i wcześniej przygotowane suche składniki. Wymieszać wszystko mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Połączyć białka z masą czekoladową delikatnie mieszając wszystko silikonową łopatką. Masa musi mieć jednolitą konsystencję ( na tym etapie nie używać już miksera). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać ją na całej powierzchni. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i piec nasz spód przez 15-20 min ( do tzw. suchego patyczka).  W między czasie przyszykować czystą ściereczkę kuchenną. Rozłożyć ją na blacie i obsypać cukrem pudrem. Upieczony spód przełożyć delikatnie na ściereczkę i ostrożnie odkleić papier do pieczenia z dna spodu. Bardzo ostrożnie zacząć zwijać ciasto wraz ze ściereczką jak roladę zaczynając od krótszego boku. Zwinąć całe ciasto. Odstawić do ostygnięcia na kratkę. Gdy rolada będzie już wystudzona rozwinąć ją i wyjąć ściereczkę. Wysmarować dość obficie kremem i odrobiną prażonych orzeszków Makadamia. Ponownie zwinąć ciasto w roladę.


Przygotowanie polewy:

Orzeszki zmielić blenderem na drobne kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnie i podprażyć na złoty kolor (uważać, aby nie przypalić orzechów). Do garnuszka wlać śmietankę i zagotować a następnie dodać oba rodzaje czekolady i dokładnie roztopić. Nie gotować czekolady. Odstawić na kilka chwil, aby czekolada zredukowała temperaturę. Gdy czekolada trochę przestygnie i osiągnie konsystencję gęstego kremu zacząć rozsmarowywać ją na roladzie. Na koniec posypać całą czekoladę uprażonymi orzeszkami. Wstawić roladę na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał. Podawać pokrojoną w plastry o grubości ok 2 cm.




Smacznego.  


Komentarze

Popularne Posty