Finezyjne Ciasto Cynamonowe


Finezyjne Ciasto Cynamonowe

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.

Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne (Antyseptyka – postępowanie odkażające, mające na celu niszczenie drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych, w zakażonych ranach).

Proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (Taniny – grupa organicznych związków chemicznych, pochodne fenoli, naturalnie wytwarzane przez rośliny). 



Składniki na ciasto drożdżowe:

- 10g suchych drożdży
- 150 ml mleka
- 50g cukru
- 400g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50g masła


Nadzienie:

- 70g masła
- 100g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:



Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i drożdże. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne (można wyrobić je robotem kuchennym używając haka chlebowego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1½ godziny do wyrośnięcia, aż podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i podzielić na dwie części. Po kolei każda cześć rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30 x 60 cm. Roztopić 70 g masła a cukier i cynamon wymieszać razem w oddzielnej miseczce.
Rozwałkowany placek posmarować roztopionym masłem i posypać sucha mieszanka cynamonu z cukrem. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Każdy o szerokości ok 10 cm). Paski układać kolejno jeden na drugim. Następnie pokroić je tym razem w poprzek na 6 kawałków. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem. Kawałki wkładać do formy bokiem. Dokładnie tak samo postąpić z druga częścią ciasta i dodać do reszty w foremce. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę. Przed pieczeniem wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu zostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.



Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty