Kabelbulle – Bułeczki Cynamonowe z dodatkiem Czekolady

Kabelbulle – Bułeczki Cynamonowe 
z dodatkiem Czekolady


Kabelbulle, czyli bułka z cynamonem wypiek popularny w Ameryce Północnej i Europie Północnej, który prawdopodobnie został sprowadzony do Szwecji w 1920 roku, kiedy to, po zakończeniu I wojny światowej zwiększyła się dostępność składników. Wypiek uzyskał popularność w Szwecji dopiero w latach 50. XX wieku. Bułka z cynamonem została przedstawiona w formie szwedzkiej specjalności w UE w projekcie Café Europa w 2006 roku.

Bułeczki cynamonowe to świetny pomysł na podwieczorek z kubkiem ciepłego mleka, kakao czy herbaty z sokiem malinowym lub wiśniowym. Jest to też idealna przekąska, jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. 

Składniki na ciasto:
- 10 g suchych drożdży
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 150 g letniego mleka
*dodatkowo 1 jajko z 2 łyżkami mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem


Składniki nadzienia:
- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
- 1 tabliczka czekolady mlecznej


Składniki na lukier:
- sok z 1 cytryny
- 1  szklanki cukru pudru




Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, suchymi drożdżami i solą. Następnie dodaj jajko, żółtka, masło oraz letnie mleko. Zagnieć gęste i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem chlebowym). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj np. folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość. W miseczce przygotuj sypie składniki nadzienia (cynamon, cukier i cukier wanilinowy) i dokładnie wymieszaj. Czekoladę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami do oddzielnej miseczki. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, zagnieć jeszcze raz i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smaruj roztopionym masłem i posyp suchymi składnikami nadzienia a następnie startą czekoladą. Zawiń ciasto w rulon i pokrój w poprzek na plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż każdy krążek w papierowej foremce (np. w papilotkach do babeczek - co zapobiegnie ich odkształceniu podczas pieczenia) i poukładaj na dużej blaszce. Odstaw na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i piecz na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polej lukrem.

Przygotowanie lukru:

Zagotuj sok z cytryny i dodaj cukier puder. Bardzo dokładnie wymieszaj.


Smacznego

Komentarze

Popularne Posty