Ptysie z kremem

Ptysie z kremem


Ptyś – wyrób cukierniczy z ciasta parzonego przełożonego kremem bezowym, bitą śmietanką lub kremem budyniowym. Z wierzchu posypywany cukrem pudrem.


Korpusy na ptysie można także przekładać nadzieniami słonymi i podawać zamiast pasztecików jako gorącą zakąskę lub dodatek do czystych zup.

Dziś przepis na ptysie z kremem budyniowym

Składniki na ciasto ptysiowe:

- mąka pszenna 2 szklanki
- 1 kostka margaryny 250 g
- woda 2 szklanki
- 6 jajek
- szczypta soli


Przygotowanie:

W garnku z powłoką teflonową lub z podwójnym dnem zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsypać całą wcześniej przygotowaną (przesianą) mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zacznie mieć szklisty kolor, będzie oznaczało, że jest gotowe i wówczas zdjąć je z ognia. Odstawić do przestudzenia. Gdy ciasto przestygnie przełożyć je do misy miksera i dodając po jednym jajku, cały czas energicznie ubijać. Tak przygotowane ciasto jest już podstawową baza do zrobienia pysznych ptysiów lub karpatki.

Przygotowanie ptysiów:

Piekarnik rozgrzej do 190-210 C. Na dużej blaszce z piekarnika rozwiń papier do pieczenia lub posmaruj blachę tłuszczem i przy pomocy worka cukierniczego z ozdobna końcówka zacznij wyciskać ciasto w okręgi wysokie na ok 2 cm w pewnych odstępach, ponieważ ciasto podczas pieczenia trochę urośnie. W dolnej części piekarnika ustaw pojemnik ( blaszka do pieczenia lub naczynie żaroodporne) z woda, aby podczas pieczenia wytwarzało się trochę pary wodnej. Piecz przez ok 25-30 min. Podczas pieczenia przez pierwsze 15 minut pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia) nawet kilka dni.


Składniki kremu:

- masło lub margaryna 250 g.
- cukier 3 łyżki
- budyń waniliowy lub śmietankowy 1
- mleko 0,5 l.


Przygotowanie kremu:

Ugotować budyń na osłodzonym mleku i wystudzić ciągle mieszając. Masło miksować na jednolitą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu nie przerywając miksowania. Miksować wszystko tak długo aż masa będzie pulchna i jednolita.


Nadziewanie:

Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobna końcówka. Ptysie po wystygnięciu przeciąć ostrym nożem w poprzek na dwie części i zacząć nadziewać.




Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty