Puszysty Omlet na Słodko


Puszysty Omlet na Słodko


Omlet – potrawa w formie placka, przyrządzana ze smażonych jaj.

Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.

Istnieje wiele odmian omletów, wśród których wyróżnić można m.in.:

omlet naturalny (omlet francuski) – sporządzany z jaj, wody i soli, charakteryzujący się galaretowatym wierzchem. Podawany na słono.
omlet mieszany – odmiana omletu naturalnego.
omlet biszkoptowy (omlet rzymski) – podawany na słono lub na słodko.
tortilla hiszpańska – hiszpański omlet przyrządzany z jajek z dodatkiem usmażonych ziemniaków i innych składników.
frittata – włoski omlet z mieszanką warzywną, jako nadzieniem i (ewentualnie) czosnkiem lub anchois, zapiekana na maśle.
tamagoyaki – japoński wielowarstwowy placek złożony z cienkich, zawijanych omletów.



Składniki
(na dwa omlety):

- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka lub wody
- szczypta soli
- olej lub klarowane masło do smażenia
- ulubione dodatki np.:
serek waniliowy lub owocowy,
dżem,
konfitura,
świeże owoce,
bita śmietana itd.


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w osobnej misce. Żółtka zmiksować z mąką i mlekiem na puszystą masę.  Następnie delikatnie przy użyciu silikonowej szpatułki połączyć masę żółtkową z ubitymi białkami. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masę podzielić na dwie równe części przelewając do dwóch miseczek lub szklanek o tej samej pojemności. Na patelni rozgrzać olej lub masło i wlać zawartość z pierwszej miseczki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Czynność powtórzyć z zawartością drugiej miseczki.

*Mój omlet na zdjęciu podany jest z waniliowym serkiem homogenizowanym i polany ciepłą konfiturą wiśniową. Przepis na konfiturę w linku:  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty