Sałatka z Wędzonym Łososiem, Mango i Awokado


Sałatka z Wędzonym Łososiem, 
Mango i Awokado

Moja propozycja lekkiej i bardzo przyjemnej sałatki na kolację. Połączenie egzotycznych owoców z charyzmatycznym smakiem łososia oraz lekko kwaśnym sosem świetnie się komponuje i zadowoli nawet bardzo wybredne podniebienia.



Składniki
(na 2 duże porcje):

- 100 g łososia wędzonego
- rukola ½ op.
- 1 średnie dojrzałe mango
- 1 średnie dojrzałe awokado
- mini mozzarella kilka kulek wg uznania
- kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
- garść orzeszków Pinii


Składniki na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki sosu balsamicznego
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Rukole umyć i dokładnie osuszyć. Poukładać na dnie głębokiego talerza. Mango i awokado obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Łososia porozrywać na mniejsze cząstki. Pokrojone i przygotowane składniki poukładać na rukoli, dodać kilka kulek mini mozzarelli. Orzeszki Pinii podprażyć na suchej i rozgrzanej patelni (uważać, aby ich nie spalić). Posypać nimi wierzch sałatki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu a także doprawić solą i pieprzem. Skropić sosem całość sałatki i od razu podawać np. z grzankami, świeżą bagietką lub dowolnym ulubionym pieczywem.



Smacznego



Komentarze

Popularne posty