Sałatka z Chipsami Wędzonego Boczku z Awokado i Serem Brie

Sałatka z Chipsami Wędzonego Boczku z Awokado i Serem Brie

Sałatka taka jakby zwykła, ale swój niepowtarzalny smak zdecydowanie zawdzięcza podsmażonym, chrupiącym i soczystym plastrom boczku wędzonego. To właśnie boczek nadaje tej sałatce charakteru a całe reszta dodatkowo go podkreśla. Bardzo polecam tę sałatkę, jako przystawkę na romantyczny wieczór we dwoje, ale także, jako świetną przekąskę w ciągu dnia.

Składniki (dla dwóch osób):

- plastry wędzonego boczku (ilość wg własnych preferencji)
- 4 pomidorki koktajlowe
- ulubiony mix sałat
- ser Brie (ilość wg uznania)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego (np. Knorr lub Prymat)
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka orzeszków Pini



Przygotowanie:

Boczek przesmażyć na suchej patelni przez około 5 minut, aby nabrał brązowej barwy i stał się chrupiący. Przełożyć boczek na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pokroić w plasterki. Słonecznik zalać wrzątkiem, aby zmiękł. Ser Brie pokroić również na małe plasterki. W talerzy umieścić mix sałat. Następnie dodać boczek, pomidorki, ser i awokado. Orzeszki podprażyć na suchej patelni przez chwilę, aby lekko się zrumieniły. Całość sałatki posypać orzeszkami i ziarnami słonecznika. Sałatkę polać sosem francuskim, który należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sałatkę podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty