Szynka Pieczona we Własnym Tłuszczu


Szynka Pieczona we Własnym Tłuszczu

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat. Szczelne opakowanie zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych dań na zewnątrz. Dzięki foliowemu rękawowi możesz zapomnieć o przypalonych potrawach i wietrzeniu kuchni po zakończeniu pieczenia. Dodatkowo jest to bardzo dobry pomysł na obiad bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na przygotowanie. Nie trzeba stać przy kuchence wiele godzin i pilnować, aby nic się nie przypaliło. Ja osobiście bardzo lubię tę formę przygotowywania pieczonych mięs.




Składniki:

- 500 do 600 g szynki w kawałku
- 1 łyżka oleju z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka gorczycy białej -ziarno
- 2 łyżeczki kolendry -ziarno
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka kminku -ziarno
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki papryki chili mielonej
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (np. Kucharek)

Dodatkowo:

- 60 cm foliowego rękawa do pieczenia



Przygotowanie:

Szynkę dokładnie umyć i ewentualnie oczyścić z nadmiaru tłuszczu lub otaczających błonek. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie wymienione w przepisie zioła i przyprawy umieścić w młynku i dokładnie zmielić. Cały kawałek mięsa posmarować oliwą z oliwek i dokładnie obsypać mieszanką przypraw ze wszystkich stron. Można także użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego, którą można kupić w każdym sklepie spożywczym. Następnie ręką wklepać przyprawy w mięso. Tak przygotowaną szynkę umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i szczelnie zamknąć rękaw z obu stron. Schować mięso do lodówki na minimum 12 h. Szynkę wraz z rękawem umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 160°C. Piec mięso przez 2 - 2½ h. Podawać, jako danie obiadowe na ciepło polane sosem pieczeniowym z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Zimna szynka jest natomiast idealna, jako wędlina do kanapek.  

W ten sam sposób można przygotować także karkówkę lub schab. 



Życzę smacznego.


Komentarze

Popularne posty