Zapiekany Camembert z Karmelizowaną Cebulką i Żurawiną w Cieście Francuskim


Zapiekany Camembert z Karmelizowaną Cebulką i Żurawiną w Cieście Francuskim

Pyszny, rozpływający się ser Camembert ukryty pod pierzynką z chrupiącego ciasta francuskiego, pełen aromatu karmelizowanej cebulki z słodko-kwaśną żurawiną. Idealna przekąska na ciepło lub jako szybkie danie obiadowe. Ponieważ jest to dość kaloryczna potrawa to zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Ja osobiście bardzo lubię raz na jakiś czas przyrządzić sobie taki serek na ciepło.

Składniki 
(na dwie porcje):

- 2 okrągłe serki camembert
- 4 łyżki Karmelizowanej Cebulki z żurawiną firmy Eterno
- 4 łyżki żurawiny do serów i mięs
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 1 jajko do rozkłócenia z 2 łyżkami wody (do wysmarowania ciasta)



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto rozwinąć i wykroić 2 okręgi dwukrotnie większe od średnicy sera. Na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki żurawiny i położyć na niej ser. Na wierz sera wyłożyć 2 łyżki karmelizowanej cebulki. Następnie zacząć zawijać brzegi ciasta ku górze tak, aby bardzo dokładnie zamknąć całą zawartość. Ciasto musi być szczelnie zaklejone, aby podczas pieczenia soki z żurawiny, karmelizowanej cebulki czy sam ser nie wypłynęły na zewnątrz. Należy także uważać, aby nie rozerwać i nie uszkodzić ciasta.  Przełożyć delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 25-30 minut lub do czasu aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor. Podawać na ciepło z sałatą i dodatkową porcją żurawiny.



*Karmelizowana Cebulka z Żurawiną firmy Eterno to doskonały, gotowy i dobrze przyprawiony produkt, który można podawać na zimno i na gorąco. Polecany, jako dodatek na kanapki z wędliną czy serem. Może być nadzieniem drożdżowych bułeczek. Polecany także, jako specjalny składnik hamburgerów i pizzy. 


Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty