Marchewkowe Muffiny z Czekoladową Galaretką


Marchewkowe Muffiny z Czekoladową Galaretką

Ciasto marchewkowe od lat cieszy się dużym powodzeniem wśród wielu wypieków. Lubi je prawie każdy i można podawać je z różnymi dodatkami np. z lukrem, kremową polewą z sera białego, polewą czekoladową, posypane kruszonymi orzechami lub przekładane kremem. Jest to świetne ciasto, ponieważ jego konsystencja idealnie nadaje się także na Muffiny. Dzięki temu, że zawarta w nim marchewka mięknie podczas pieczenia, ciasto uzyskuje miękką, gęstą i jednocześnie wilgotną konsystencję. Z podanych niżej proporcji można upiec również tradycyjne ciasto marchewkowe w keksówce czy innej foremce, ale czas pieczenia należy wydłużyć wówczas do ok 50-60 minut lub do czasu tzw. suchego patyczka. Polecam wszystkim zainteresowanym ten przepis.




Składniki na ciasto marchewkowe:

- 250 g mąki
- 350 g tartej marchwi (około 6 średnich marchewek)
- 200 g cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- ulubione bakalie np. zmielone orzechy włoskie, laskowe, migdały, drobne rodzynki lub suszona żurawina – ilość wg uznania


Składniki na czekoladowe galaretki i polewę:

- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka żelatyny
- 40 ml (ok 4 łyżki) zimnej wody do namoczenia żelatyny


Składniki do kandyzowania marchewki:

- 1 średnia marchew
- 1 szklana wody
- 1 szklanka cukru



Przygotowanie:

W misie miksera wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misie mikserem zmiksować do połączenia się składników olej, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mokrą mieszankę przelać do suchej i zmiksować mikserem na niskich obrotach, aby obie mieszanki dokładnie się połączyły. Następnie dodać tartą marchew oraz bakalie i ponownie krótko wszystko zmiksować. Przelać ciasto do foremek na babeczki i piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć Muffiny i zostawić do całkowitego ostudzenia.


Przygotowanie czekoladowej galaretki i polewy:

Żelatynę zalać 40 ml zimniej wody, wymieszać i odstawić, aby żelatyna napęczniała. W garnuszku podgrzać śmietankę i dodać do niej oba rodzaje połamanej czekolady. Podgrzewać do czasu aż czekolada będzie już maiła jednolitą i płynną konsystencję. Zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Połowę masy porozlewać do małych pojemniczków lub foremek na babeczki i wstawić do zamrażarki, aby masa czekoladowa mocno stężała. Gdy galaretki będą już gotowe pozostałą w garnku masę ponownie przez chwilkę podgrzać, aby przywrócić jej płynną konsystencję. Wierzch każdej babeczki polać niewielką ilością płynnej masy czekoladowej i ułożyć na niej stężałą galaretkę. Całość na koniec można przyozdobić kandyzowaną marchewką.


Przygotowanie kandyzowanej marchewki:

Marchewkę umyć i oskrobać. Powycinać długie i cienkie paski marchewki obieraczką lub przy pomocy specjalnej temperówki do warzyw (długość i szerokość pasków wg własnego uznania). Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Wrzucić paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 10 minut. Piekarnik ponownie nagrzać do 100°C. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze na tyle elastyczne, aby można było formować z nich kształt spiralki. Nie wyłączać piekarnika. Nawijać paski marchewki na cienkie, drewniane patyczki np. pałeczki do sushi lub rączkę drewnianej łyżki formując je w spiralki lub małe różyczki. Zdejmować z łyżki i układać ponownie na blaszce łączeniem do dołu. Suszyć przez 45-50 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia.



Smacznego





Komentarze

Popularne Posty