Lody Nutella w Czekoladowych Pucharkach


Lody Nutella w Czekoladowych Pucharkach

Lody Nutella to rarytas dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i orzechy. Lody są bardzo proste w przygotowaniu i mega smaczne. Serwowane dodatkowo w samodzielnie zrobionych pucharkach z gorzkiej czekolady zachwycą każdego a zwłaszcza najmłodszych. Polecam serdecznie.

Składniki na lody:

- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g kremu czekoladowo - orzechowego Nutella


Składniki na czekoladowe pucharki:

- 200 do 300 g gorzkiej czekolady
- kawałek folii bąbelkowej
- szklane miseczki



Przygotowanie lodów:

Do misy miksera wlać ok 400 ml śmietanki i dość mocno ubić, ale nie na sztywną masę. W drugiej misce pozostałe 100 ml śmietanki oraz krem Nutella zmiksować do połączenia się składników. Następnie masę czekoladową przelać do ubitej śmietanki i ponownie wszystko zmiksować (ok 5 min). Masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po ok  1½ godzinie masę dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem, aby zapobiec ewentualnemu tworzeniu się kryształków lodu oraz aby masa pozostała aksamitna i gładka. Czynność tę można powtórzyć ok 2 razy w odstępach 1 do 1½ h. Potem zostawić już całość do całkowitego zamrożenia.


Przygotowanie czekoladowych pucharków:

Przygotować małe miseczki, które posłużą do nadania kształtu. Folię bąbelkową pociąć na kwadraty większe od średnicy miseczek o ok 2 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, aby uzyskać całkowicie płynną konsystencję. Następnie na każdy kawałek folii wylać odpowiednią ilość i przy pomocy noża rozsmarować czekoladę po jej powierzchni, wyrównać. Folię delikatnie włożyć do miseczki, uformować i wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Gdy czekolada ponownie stężeje delikatnie odkleić folię i pozostawić czekoladowe pucharki w miseczkach (w lodówce) do czasu, aż lody będą gotowe do serwowania. Nakładać lody do czekoladowych pucharków, udekorować polewą, owocami lub bitą śmietaną wg własnych upodobań.




Życzę smacznego i dobrej zabawy


Komentarze

Popularne Posty