Pierogi Ruskie


Pierogi Ruskie

Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – bardzo popularne w Polsce, ale też na Ukrainie, (czyli na Rusi) rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Jeśli o mnie chodzi są to zdecydowanie moje ulubione pierogi. Polecam.



Składniki na farsz:

- 6 dużych ziemniaków (ok 500 g)
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- 50 g margaryny

Składniki na ciasto pierogowe:

- 300 g przesianej mąki
- 200 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli



Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki będą już ugotowane odstawić do przestygnięcia. Twaróg i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do purée. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę a następnie podsmażyć na margarynie na złoty kolor. Teraz wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć doprawiając solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć konsystencję bardzo gęstej pasty. Rozpocząć wyrabianie ciasta.


Przygotowanie ciasta pierogowego:

Mąkę wysypać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól. Powoli wlewać wodę łącząc ją z mąką. Ciasto zagniatać, aż przestanie przyklejać się do rąk. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać przy pomocy np. szklanki małe okręgi.


Przygotowanie pierogów:

Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu. Mocno sklejać brzegi a następnie układać na czystej ściereczce kuchennej.

Tak ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.  Ja do wrzącej wody wlewam też 1/3 szklanki oleju ( pierogi wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu). Pierogi podawać ze smażoną cebulką, śmietaną lub kefirem. Można tez podawać ze skwarkami. Sposób podania jest już kwestią indywidualną. Ugotowane i zimne pierogi można także odsmażać na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.




Smacznego.



Komentarze

Popularne posty