Sernik Dyniowy z Polewą Miodowo – Migdałową


Sernik Dyniowy z Polewą Miodowo – Migdałową

Dziś zachęcam wszystkich miłośników serników do wypróbowania przepisu na typowo jesienny Sernik Dyniowy, który pieczony jest na herbatnikowo – migdałowym spodzie a masa serowa wzbogacona miąższem z pieczonej dyni. Całość oblana miodowo – migdałową polewą, czego efektem końcowym jest przepyszny, mocno wilgotny, aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach sernik o przepięknej pomarańczowej barwie. Polecam gorąco.



Składniki na spód:

- 300 g herbatników
- 150 g mielonych migdałów
- 80 g masła


Składniki na masę sernikową:

- 350 g pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (Dr. Oetker)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 4 jajka


Składniki na polewę:

- 180 g miodu
- 80 g masła
- 150 g blanszowanych migdałów
- 7 łyżek śmietanki kremówki 30%


Przygotowanie:

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki wraz z migdałami zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut do miękkości (widelec powinien lekko wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie przy pomocy łyżki lub noża wydrążyć miękki miąższ i zmiksować blenderem na gładkie purée (gdyby dynia była zbyt wodnista, wówczas należy ją dobrze odcisnąć w gazie).
Z dyniowego purée odmierzyć potrzebną ilość, dodać oba aromaty, cukier i umieścić w misie miksera wraz z serkiem Mascarpone. Zacząć ucierać na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć).  Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).

Masę serową wylać na herbatnikowo – migdałowy spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować polewę.

Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i odstawić na bok. W drugim garnuszku umieścić miód i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się rozpuści a całość się zagotuje.
Gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość przez ok 5-6 minut, aż masa zgęstnieje i ściemnieje, mieszając całość od czasu do czasu. Następnie garnek zdjąć z palnika i dodać gorącą śmietankę, wymieszać. Dodać blanszowane migdały i ponownie całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. Następnie wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać. 

Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.







Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty